Ajurveda z domačimi rastlinami: baldrijan

Ajurveda z domačimi rastlinami: baldrijan

Zdravilni učinek baldrijana se skriva v njegovi korenini. Temu delu rastline pripisujejo vse stransko zdravilno moč za živčni in imunski sistem.

Baldrijan (Valeriana officinalis)

Rasa: pekoče, grenko, trplko

Guna: težko, oljnato

Vipaka: pekoče (katu)

Doša: zvišuje vato in kapho

Sestavine: eterično olje, izovalerijanska kislina, valepotriati

Baldrijan ali zdravilna špakjka je ena najstarejših zdravilnih rastlin našega kulturnega kroga. Mnogi ga poznajo zaradi njegovega pomirjevalnega učinka. Špajkovke, med katere sodi baldrijan, poznajo tudi stari ajurvedski spisi. V Indiji razsširjena vrsta Valeriana wallichii je v ajurvedskih spisih podrobno opisana pod sanskrtskim imenom tagara.

Moč baldrijanove korenine

Zdravilni učinek baldrijana se skriva v njegovi korenini. Temu delu rastline pripisujejo vse stransko zdravilno moč za živčni in imunski sistem. Kot je zapisal naravni zdravilec Sebastian Kneipp (1821-1897) »terjajo vse oblike težav živčnega izvora, naj gre za krče ali bolečine, baldrijan«. V ajurvedi baldrijan pogosto primerjajo z ašvagando ali uspavalno vitanijo (withania somniferia), imenovano tudi uspavalna vitanija. Obe zdravilni rastlini sta odlično uspavalno sredstvo, odpravljata strahove in imata splošen krepilni učinek. Baldrijan poleg tega zelo pozitivno deluje na celotni sistem vate. Je pomirjevalno sredstvo z močnim sproščujočim učinkom, pomirja krče, blaži bolečine ter pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah živčnega izvora. V psihoterapiji ga uporabljajo kot podporno sredstvo pri zdravljenju nevroz in pri živčno pogojenih motnjah spanja. Spodbuja pripravljenost telesa za spanje oziroma pomaga, da lažje zaspimo, povečuje delež globokega spanja in skrajšuje čas do faze globokega spanca.

Baldrijan v ajurvedi

Za uravnovešanje vate sta najprimernejša baldrijanov čaj ali hleden prelivek za kopeli. Baldrijan lahko uporabljamo za uravnoteženje vseh vata stanj živčnega izvora, poleg tega tudi veča telesno in duševno vzdržljivost. V kombinaciji s toplo vodo, mlekom ali mandlji za notranjo uporabo ali zmešan z malo morske soli kot dodatek za kopel se posebno dobro obnese zvečer in v hladnejših obdobjih. Upoštevati pa moramo, da ajurvedski spisi odsvetujejo čezmerno uporabo baldrijana, saj droga lahko povzroči, da človekov um otopi (tamastičen učinek). Med nosečnostjo in dojenjem se je baldrijanu treba odpovedati.

Pomirjevalne kapljice

Pri notranji razburjenosti in depresijah

2 žlici posušene citronske melise

2 žlici posušene šentjanževke

2 žlici posušene sivke

2 žlici posušene polajeve materine dušice

1 žlica posušene in drobno nasekljane baldrijanove korenine

alkohol

Sestavine damo v veliko stekleno posodo. Prilijemo toliko visokoodstotnega alkohola, da sega približno 5 cm čez zeliščno mešanico. Pustimo stati dva tedna, vmes posodo redno pretresamo. Nato vsebino precedimo in tekočino nalijemo v temno steklenico. Po potrebi 1-2 žlički kapljic v kozarcu razredčimo s toplo vodo in popijemo.

Čaj za dobro jutro

Proti strahovom

½ žličke baldrijanove korenine

1 žlička pasijonke

400 ml vode

Med

Sestavine čez noč namočimo v hladno vodo. Zjutraj čaj precedimo, ga malo segrejemo, osladimo z medom in popijemo.

Vir: Rosenberg idr., Ajurveda z domačimi rastlinami