Ponudba knjig

Pri nas lahko nakupite knjige na temo ajurvede po običajnih knjigarniških cenah:

Usha Lad in dr. Vasant Lad, AJURVEDSKA KUHINJA ZA SAMOZDRAVLJENJE (cena: 24,90€)

Dr. David Frawley in dr. Vasant Lad, JOGA ZELIŠČ (cena: 24,90€)

Dr. Vasant Lad, AJURVEDA – POPOLNI VODNIK PO DOMAČI LEKARNI (cena: 22,95€)

Ajurverdska kuhinja - knjiga

Usha Lad in dr. Vasant Lad, AJURVEDSKA KUHINJA ZA SAMOZDRAVLJENJE

Izčrpna in obširna ajurvedska znanost o prehrani sloni na spoznanju, da prehrana ključno vpliva na vse vidike človekovega življenja. Ajurveda nas seznanja s tem, katera hrana je primerna za posameznikov ustroj, kako jo ustrezno pripravimo in skuhamo ter kako se izognemo kombinacijam, ki v telesu ustvarjajo strupe. Edinstvena in premišljena uporaba začimb pri kuhanju zagotavlja najboljšo prebavljivost jedi, njihovo okusnost, vpliva pa tudi na samo hranilno vrednost. Začimbe pripomorejo k boljši presnovi, saj povečujejo združljivost živil, spodbujajo prebavo in vzpostavljajo ravnotežje v telesu.

Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje je preprosta razlaga in logičen pristop k določanju pravilne prehrane na osnovi elementov, ki sestavljajo posameznikovo konstitucijo: vata (zrak), pita (ogenj) in kapha (voda). Pomagala vam bo razviti dobro razumevanje modrega in praktičnega pristopa k prehrani in zdravju. V knjigi so tudi enostavni, okusni recepti, ki so lahko pogosto na vašem jedilniku, pa tudi takšni, ki lahko pomagajo pri raznih zdravstvenih težavah.

Temelj dobrega zdravja je pravilna prehrana PRILAGOJENA POSAMEZNIKU. Razumeti moramo, da ista jed ali živilo nekomu koristi, drugemu pa škoduje. Resnično smo to, kar jemo.

Knjiga bo v pomoč vsem, ki bi iskreno radi spoznali, kaj zares pomeni hraniti in biti nahranjen, da bi pridobili novo zavest, kaj lahko pomeni hrana, če hočemo živeti dobro, da bi bili v vseh letnih časih zdravi in uravnovešeni.

Joga zelišč - knjiga

Dr. David Frawley in dr. Vasant Lad, JOGA ZELIŠČ

Da bi lahko razumeli ajurvedski pristop k zeliščem, moramo razumeti osnovni sistem ajurvede, ki je popolna zdravilska znanost in vključuje fizične, psihološke in duhovne vidike življenja. K zeliščem pristopa skozi znanost o njihovi energijski vrednosti. Lastnosti rastlin sistematično opisuje glede na okus, elemente, ogrevalne ali hladilne učinke, učinek po prebavi in druge posebne učinkovine.

Joga zelišč z vidika ajurvede temeljito razlaga najbolj uporabljena zahodna zelišča in opisuje njihove energetske sestave, predstavljena pa so tudi kitajska in posebna ajurvedska zelišča. Zelišča uporabljamo kot “posebno hrano”, ki služi odstranjevanju presežkov in krepitvi primankljaja. Njihovo osnovno delovanje je spodbujanje točno določene organske funkcije. Bolezen ne nastopi kot naključen pojav, temveč ima točno določene vzroke. Je neravnovesje energije živcev, ognjene energije in hranljive energije.

Za učinkovito uporabo zelišč je nujno poznavanje edinstvene konstitucije posameznika in specifične narave bolezni. Zahodni medicini in zahodnemu zeliščarstvu primanjkuje to védenje. Enaka bolezen se lahko pojavi pri različnih konstitucijah, zato jo moramo obravnavati različno. Ajurvedska medicina vedno poudarja veščine kuhanja s pravimi začimbami. Priprava hrane in zeliščarstvo skupaj sestavljata kombinacijo, ko lahko rečemo, da tako pripravljena jed ni kosilo, ampak zdravilo. To pa je za zdravje in dobro počutje bistveno.

Popoln vodnik po domači lekarni - knjiga

Dr. Vasant Lad, AJURVEDA – POPOLNI VODNIK PO DOMAČI LEKARNI

Ajurveda je zasnovan na starodavni zdravilski tradiciji iz Indije, stari pet tisoč let, in ponuja naravne alternative tradicionalni medicini. Tretmaje opisuje skupaj s praktičnimi nasveti in lahko razumljivimi navodili. Vodilna avtoriteta na tem področju dr. Vasant Lad najprej razlaga načela, na katerih sloni Ajurveda, ter raziskuje fizične in psihološke značilosti vsake od treh doš ali tipov uma in telesa; to so vata, pita in kapha. Ko boste ugotovili kateri tip ali kombinacija tipov ste, vas bo dr. Lad usmerjal na potovanju do končnega stanja ravnovesja in dobrega počutja.
Ajurveda je neprecenljiv vodič pri zdravljenju običajnih bolezenskih težav in kroničnih obolenj. V njem boste našli strategije, prikrojene vašim potrebam na osnovi vaše doše. Dr. Lad pojasnjuje zakaj se določena neravnovesja razvijejo v bolezen, in vas usmerja k obnovitvi vašega telesa v naravno stanje. Naučili se boste, katera ajurvedska zdravila: zeliščni čaji in formule, eterična olja, meditacija, joga ponujajo rašitev različnih stanj, kot so prehlas, gripa, glavoboli, zoboboli, vneto grlo, visok holesterol, težave z vidom, tesnoba in depresija. Dr. Lad razlaga tudi, kako uporabiti prehrano in specifične ajurvedske tehnike, ko želite preprečiti pojav bolezni ali spodbuditi telesno ozaveščenost in zdravo življenje.

Knjiga je napisana v preprostem in razumljivem jeziku, ki ga razumejo tako radovedneži, ki jih zanima, kaj ajurveda sploh je, kot zdravniki in zdravilci, ki bodo v knjigi našli konkretne rešitve za določeno težavo.

Dr. Vasant Lad se je rodil v Indiji, kjer je tri leta delal kot direktor Ajurvedske bolnišnice v Puni. Je svetovno priznan strokovnjak na področju ajurvedske medicine. Tekom let je predaval na seminarjih in vodil delavnice. Trenutno dela kot direktor Ajurvedskega inštituta v Albuquerqueju v Novi Mehiki.