Faze razvoja bolezni

Ajruveda pozna šest faz bolezni. Vidni simptomi, ki jih moderna medicina uporablja za klasifikacijo in diagnostiko so po ajurvedi že peta faza bolezni.

PRVA FAZA: AKUMULACIJA (Sanchaya):

V to stanje nas privede šibek prebavni sistem in presežek Doš. Toksini, ki nastanejo z nepravilno prebavo se nabirajo v želodčno-črevesnem predelu. Toksini iz Kaphe se naberejo v želodcu, iz Pite v tankem črevesju in iz Vate v debelem črevesu. Zaradi prisotnosti teh strupov se lahko pokažejo milejši ali nežnejši simptomi. V tej fazi moramo prepoznati vzrok problema, nikakor pa ga ignorirati ali zatreti.

DRUGA FAZA: POSLABŠANJE (Prokapa):

Akumulirane Doše nabirajo toksine in se slabšajo z dodatnimi faktorji kot so hrana, življenjski slog in letni ali dnevni časi. Strupi se pretvarjajo v sluz, nabirajo v telesu in povzročajo večje probleme v želodčno-črevesnem traktu.

TRETJA FAZA: RAZŠIRITEV (Prasara):

V tej fazi se strupi, nabrani v prebavnem traktu naberejo do te mere, da preplavijo organizem. Nasplošno je do te faze stanje mogoče popolnoma obrniti in popraviti ravnovesje Doš, ali pa se spontano spremenijo z letnimi časi.

ČETRTA FAZA: POSPEŠITEV (Sthana Samshraya):

Presežek toksinov, ki jih telo ne zmore kontrolirati, se premika po telesu, vstopa in se nabira v lokalnem, šibkem ali ranjenem tkivu, ter povzroča strukturno ali funkcionalno škodo. Od tu dalje se začnejo specifične degeneracijska stanja in to povzroči dovzetnost za resne infekcije.

PETA FAZA: MANIFESTACIJA (Vyakti):

Specifični simptomi postanejo vidni na določenih lokacijah.

V tej fazi postanejo vidni simptomi, ki jih moderna medicina uporablja za klasifikacijo in diagnostiko bolezni.

ŠESTA FAZA: PROBLEMI/KOMPLIKACIJE/LOČEVANJE (Bheda):

Bolezen, ki se je razvijala leta ali celo desetletja, postane kronična. Očesu se ponudijo detajlni simptomi, ki jasno pokažejo naravo bolezni. Ena bolezen lahko postane predispozicijski faktor za indirektno razširitev ostalih bolezni.