Razstrupljanje – Pancha Karma

Razstrupljanje – Pancha Karma

Pancha Karma je eden izmed ključnih ajurvedskih postopkov naravnega čiščenja telesa, ki odstrani nakopičene strupe (toksine). Snovi, ki smo jih z leti pridobili z nezdravo, in kemijsko obdelano hrano ali z nezdravim okoljem, lahko uspešno odstanimo.

Pancha karma se izvaja po pregledu in posvetu z ajurvedskim zdravnikom, ki vam predlaga način in dolžino tretmaja za vaše telo.

Pancha Karma deluje preventivno, kurativno, pomlajevalno, revitalizacijsko in sprostilno. Postopki so različni in navadno trajajo od 10 – 21 dni, odvisno od potrebe in časa. Po potrebi se prilagajajo posamezniku. To je očiščevalna terapija, zasnovana zato, da pospeši metabolične procese, z opazovanjem vnesene hrane in uživanjem določenih zeliščnih zdravil. Vse to pripravi posameznika in povzroči, da postane dojemljiv za ajurvedske obnovitvene procese.

Pancha dobesedno pomeni ‘pet’ in ‘karma’ pomeni aktivnost. Tako torej pancha karma pomeni ‘pet’ terapevtskih ‘tehnik’ in tradicionalno istočasno čiščenje petih telesnih ‘votlin’:

  • želodca
  • tankega črevesja
  • debelega črevesja
  • nosne votline/dihalnih poti
  • ožilja

Predno se lotimo Pancha Karme so potrebne določene predpriprave, da se nečistoče v telesu mobilizirajo in se jih tako lažje znebimo. To je celostni očiščevalni proces, zato je priporočljivo, da si zanj vzamemo čas in pozornost, ker nas bo kljub kasnejšim pozitivnim rezultatom zagotovo vsaj delno utrudil in izčrpal. Po postopku je telo čisto, vendar bolj ranljivo in senzibilno, zato je določen poseben prehranjevalni režim, ki nas okrepi in uživanje določenih začimb, ki nam pomagajo ohraniti doseženo stanje.

V času menstruacije se tretmajev ne izvaja!