Osnovni principi Ajurvede

Ajurveda deluje po naslednjih principih:

  1. Razstrupljanje in čiščenje telesa
  2. Spodbujanje imunskega sistema
  3. Obvladovanje stresa
  4. Upočasnjevanje staranja
  5. Obnavljanje izgubljene energije.

Ajurveda ni pasivna oblika terapije, temveč od vsakega posameznika zahteva, da prevzame odgovornost za svoje vsakodnevno življenje. S svojo prehrano in odnosi v vsakodnevnem življenju, kot celoto uvajamo enostavne ukrepe za preprečevanje, samozdravljenje, celovitost in rast.

Ajurveda izvorno usposablja Človeka preko zdravega telesa za dosego Življenjskih ciljev (Purushaarta).

Zdravo telo pa je osnovni pogoj za doseganje naših Življenjskih ciljev in zdravja tudi v zahodni civilizaciji, zato so skupne točke kljub različnim poimenovanjem številne.

Ajurveda sloni na dveh osnovnih teorijah:

  • Teorija petih elementov (Paanchabhautika Siddhaanta)
  • Teorija treh vitalnih psiho-fizioloških metabolizmov – Doš (Tridosha Siddhaanta)

TEORIJA PETIH ELEMENTOV

Pet osnovnih elementov tega vesolja so Zemlja (Prthvi), Voda (Ap), Ogenj (Tejas), Zrak (Vaayu) in Eter (Aakaasa). Ti prežemajo univerzum tako v grobih kot prikritih oblikah, v vseh živih in neživih stvareh. To pomeni, da sta tako človek kot kozmos – čeprav različna v mnogih pogledih- vendarle podobna v svojih osnovni sestavi. Razlika je le v sestavi in razmerju petih elementov, ki sestavljajo posamezni predmet.

Tako kot v naravi, se teh pet elementov pojavlja tudi v nas. Če je kateri koli od teh elementov neuravnotežen v okolju, to posledično vpliva na nas. Živila, ki jih uživamo in vreme sta le dva primera vpliva teh elementov. Čeprav smo sestavljeni iz teh petih osnovnih elementov, imajo nekateri elementi sposobnost združevanja – tako se ustvarijo različne fiziološke funkcije.

TEORIJA TREH VITALNIH PSIHO-FIZOLOŠKIH METABOLIZMOV

Beseda “Doša” v sanskrtu pomeni »tisto, kar vitalizira/krepi ali iritira/slabša”. Vata, Pitta in Kapha so tri Doše, ki sestavljajo naše telo fizično in psihološko in so vzrok za naše zdravje in bolezen. Vata prevladuje v Zraku in Etru. Pitta je sestavljena iz Ognja in Vode. Kapha je prevladujoča v Zemlji in Vodi. Ko so te tri Doše v ravnovesju v našem telesu povzročajo zdravje in kadar so vržene iz ravnotežja, povzročajo bolezen. Naša dnevna rutina, prehrana, naše dejavnosti in zlasti okolje, v katerem živimo – vse doprinaša k ravnotežju ali neravnovesju Doš v našem telesu. Dnevne in sezonske rutine, prehrane in navade pa -po Ajurvedi- vzdržujejo harmonijo vseh treh Doš.

Po ajurvedskih načelih je strukturni vidik organa sestavljen iz petih elementov, vendar je iz funkcionalnega vidika delovanje telesa urejeno v treh bioloških principih – načinih metabolizma in predelovanja vseh impulzov in informacij, ki pridejo v telo. Tradicionalno je namen Ajurvede Osvoboditev (ali Moksha), ki je en od štirih Življenjskih namenov.(Življenjski nameni so po Sanskrtu Purusharthas. Ostali so Dharma, Artha in Kaama).