Teorija petih elementov

Razumevanje tega glavna načela Ajurvede nam ponuja razlago, zakaj se ena oseba drugače odziva na zdravljenje ali prehrane od druge -in zakaj lahko osebe z isto boleznijo lahko potrebujejo različne tretmaje in zdravila:

Pet osnovnih elementov tega vesolja so Zemlja (Prthvi), Voda (Ap), Ogenj (Tejas),  Zrak (Vaayu) in Eter (Aakaasa). Ti prežemajo univerzum tako v grobih kot prikritih oblikah, v vseh živih in neživih stvareh. To pomeni, da sta tako človek kot kozmos – čeprav različna v mnogih pogledih- vendarle podobna v svojih osnovni sestavi. Razlika je le v sestavi in razmerju petih elementov, ki sestavljajo posamezni predmet.

Tako kot v naravi, se teh pet elementov pojavlja tudi v nas. Če je kateri koli od teh elementov neuravnotežen v okolju, to posledično vpliva na nas. Živila, ki jih uživamo in vreme sta le dva primera vpliva teh elementov. Čeprav smo sestavljeni iz teh petih osnovnih elementov, imajo nekateri elementi sposobnost združevanja – tako se ustvarijo različne fiziološke funkcije.

Elementi, ki se združujejo s pretežno prevlado etra in zraka, formirajo, kar je znano v Ajurvedi kot Vata Doše. Vata ureja načelo gibanja, zato je mogoče razumeti kot silo, ki usmerja živčne impulze, obtok, dihanje in izločanje … itd.

Elementi s prevladujočo kombinacijo ognja in vode tvorijo Došo Pitta. Pitta Doša je odgovorna za proces preoblikovanja ali metabolizma v telesu. Preoblikovanje hranilnih snovi v živila, ki jih lahko naša telesa asimilirajo je primer funkcije Pitta. Pitta je odgovorna tudi za presnovo v organih in tkivih sistemov, kot tudi celično presnovo.

Prevladujoča združena kombinacija elementov vode in zemlje pa tvori Kapha Došo. Kapha je odgovorna za rast, razvoj strukture. Prav tako ponuja zaščito, na primer v obliki možgansko-hrbtenične tekočine, ki ščiti možgane in hrbtenico.  Sluznica v želodcu je še en primer funkcije Kapha Doše zaščite tkiva.

Vsi smo sestavljeni iz edinstvenega razmerja Vata – Pitta – Kapha. Ta razmerja v Došah se razlikujejo pri vsakem posamezniku in zaradi tega Ajurveda gleda vsako osebo kot posebno mešanico, ki predstavlja naše različnosti.

Ajurveda obravnava posameznika kot edinstveno kombinacijo in s tem določa način zdravljenja, ki posebej obravnava vsak zdravstveni izziv. Ko se pregleda vse Doše, ajurveda svetuje točno določen način zdravljenja, ki določi tako način zdravljenja kot prehranske smernice za pomoč posamezniku pri uravnotežanju Doš.

Zelišča