Tri Doše

Osnovni princip ajurvedskega razmišljanja je unikatnost vsakega posameznika. Kombinacija treh doš je torej enkratna za vsako osebo. To je naša telesna konstitucija (Prakrti). Vsak od nas je rojen z lastno konstitucijo, ki je pogojena s stanjem naših staršev v obdobju spočetja. Naš prehranjevalne rutine, okolje, stres, travme, poškodbe … lahko povzročijo neravnovesje (Vikrti). Če poznamo našo osnovno konstitucijo se lažje ujamemo v pravilne ritme in za nas primerne dnevne rutine ter imamo bogatejše življenje preko bolj celovitega pristopa k zdravju.

Tri doše so: Vata, Pitta in Kapha*.

Vata, Pitta in Kapha so trije biološki principi delovanja in vidika sestave organizma. Eter in Zrak skupaj sestavljata Vato, Ogenj in Voda Pitto, in Voda in Zemlja Kapho.

Urejajo psiho-biološke in fizio-patološke spremembe v telesu. Vata, Pitta, Kapha so prisotni v vsaki celici, tkivu in organu. Sestavljajo tudi naše psihološko počutje, tako imenovani psihološki ‘make-up’, načine komunikacije in naše dojemanje sveta. Vsi imamo vse tri Doše, ko pa so v neravnovesju, lahko pride do nevšečnosti, neprijetnosti ali bolezni.

Presežek Vate se lahko na primer kaže kot suha koža ali nespečnost, presežel Pitte kot kožni izpuščaji, določeni vnetni procesi, akne in peptične razjede, presežek Kaphe pa povzroča zastoje dihanja ki vključujejo sluz, debelost, sinusitis in astmo.

Obstaja veliko zunanjih in notranjih dejavnikov, ki lahko povzročijo spremembe v vseh treh Došah. Čustveni dejavniki, kot so pretirani strahovi in bojazni lahko poslabšajo stanje Vate. Prekomerna jeze in agresija lahko motijo došo Pitta. Pretirano čustveno oklepanje ali posesivnost in splošne otopelost v odnosih pa povzročijo motnje v delovanju Kapha Doše.

Naš način prehranjevanja ima prav tako velik vpliv na tri Doše. Preveč lahke in suhe hrane povzroča neravnovesje Vate (zraka), preveč pekoče in začinjene hrane lahko iritira Pito (ogenj) in premastna in oljna hrana lahko povzroči neravnovesje Kapha.

(* Izgovorjava: Vata, Pita, Kapha)