Pogosta vprašanja

Kako ajurvedski zdravnik ve, katera vrsta tretmaja je zame najboljši?

Med vsemi sistemi zdravljenja, ki so nam na voljo, je ajurveda povsem nekaj posebnega, saj je ustvarila diagnostično metodo, ki jo poznamo kot ‘diagnozo pulza’. To diagnostiko so kasneje prevzeli tudi v kitajski medicini in zgodnji grčiji. Diagnoza pulza je na videz preprost postopek: zdravnik preko določenih točk na zapestju opazuje ritmično utripanje, ki ga izvaja naše srce. Preko treh različnih točk nato meri delovanje vseh notranjih organov, ne le srca. Diagnoza pulza lahko odkrije številne stvari, tako tudi trenutno stanje našega telesa, tip telesa … in še veliko drugega. Diagnoza pulza je telesu prijazna in je zelo hitra – traja le nekaj minut.

Kaj naj jem oziroma ne jem pred diagnostičnim pregledom?

Diagnoza pulza je najbolj zanesljiva, kadar je krvni obtok stabilen. Zato močno priporočamo, da klient pred tretmajem ne uživa hrane najmanj 3 ure oz. pride na tešče. Zaužita hrana bi zmotila učinkovitost diagnoze. Pomembno je, skratka, da smo tešči, ne pa sestradani. Vodo lahko pijemo. Za ženske čas mesečnega ciklusa ni primeren čas za pregled.

Kaj naj jem po ajurvedskem tretmaju?

To je en izmed subjektivnih vidikov ajurvede. Odgovor na to vprašanje je odvisen od rezultatov diagnoze pulza in posebnih priporočil zdravnika. V večini primerov bo zdravnik predpisal nekatera olja in/ali posebno prehrano, ki jo morate upoštevati. Učinkovitost tretmaja je tako izjemno odvisna od bolnikove discipline in tega, kako strogo se bo držal navodil, ki jih bo dobil po tretmaju.

Kako dolgo traja, da so vidni učinki tretmaja ali da jih občutimo?

Učinki nekaterih ajurvedskih tretmajev – predvsem sprostitvenih- so vidni takoj. Mnogi poročajo, da se počutijo sproščene, lažje in veliko bolj zdrave skoraj neposredno po tretmaju. Nekateri drugi tretmaji pa zahtevajo čas – tipično za ajurvedo je, da so poglobljeni učinki prepoznavni še dolgo po tretmajih samih. Naše telo lahko primerjamo z obračanjem velike ladje v zalivu. Nekaj, kar je dolgo teklo v eno smer, bo rabilo določen čas, da se obrne in dlje, ko smo ‘tekli’ v eno smer, več moči in več časa bo potrebnega, da obrnemo plovilo v drugo smer. Potrpežljivost se obrestuje!

Kaj pa če sem alergičen?

Uporabljamo izključno naravna zelišča in olja, ki so stisnjena iz zelenjave, sadja in divjih rastlin, zato se alergije pri ajurvedskih tretmajih pojavljajo zelo poredko. Vendar pa je zdravnik v toku diagnoze pulza navadno sposoben zaznati kakršne koli alergije, ki jih morda imate. Zato vam bo morda predlagal, da uporabite druga olja in se tako izognete alergičnim reakcijam. Seveda vseeno svetujemo previdnost: kot pri zahodnem zdravniku tudi ajurvedskega zdravnika vnaprej obvestite o vseh specifičnih alergijah, ki jih morda imate. Še posebej je to pomembno, če so vaše alergije resne ali kroničnega tipa. Alergije se lahko pojavijo povsem nepovezano z ajurvedskim tretmajem, na primer zaradi prehrambenih navad. Zato je zelo pomembno, da se bolnik drži vseh postopkov po končanem tretmaju.

Kako dolgo naj traja tretma in kako pogosto ga je treba izvajati?

Dolžina in pogostnost tretmajev se zelo razlikujejo. Nekateri tretmaji so lahko zelo kratki in trajajo pol ure ali eno uro, medtem ko so potrebne celo 4 ure, da se zaključijo drugi. Prosimo, naj vas to ne vznemirja: dejansko je zelo pogosto, da se tretma čiščenja nadaljuje v toku več dni zapored. Bolezni, kot so na primer revmatizem, luskavica, bolečine v hrbtu, artritis in problemi s plodnostjo zahtevajo celo 7-14-21 dni, da se v celoti in popolnoma dokonča razstrupljanje in tretma. (Vendar pa se v takšnih primerih pokažejo odlični rezultati.) Prav tako priporočamo, da obiščete našo ustanovo enkrat letno za kontrolo.

Zakaj vsa ta olja?

Po Ajurvedi so strupi v telesu topni v oljih. Zato je pomembno, da se težave lotimo kemično (z olji in zelišči) ter tudi mehansko (z masažami in ostalimi postopki). Kombinacija obojega pripelje do najboljših rezultatov, kot lahko potrdijo premnoge zadovoljne stranke.

Zakaj včasih tako dolgo traja?

  • ker je ajurveda popolnoma naravna metoda
  • ker odpravlja vzroke
  • ker deluje nežnejše, a globlje in trajnejše
  • ker tudi vaša težava ali vaše stanje ni nastalo čez noč

Zakaj je hrana tako pomembna?

Skoraj tretjina problemov nastane, ker imamo napačen življenjski slog. Ajurveda zato posveča izjemno pozornost načinu prehrane in postavlja odgovornost za vaše zdravje v vašo kuhinjo. Ko vam bo jasno, kateri tip človeka ste (vata, pita ali kapha), kakšen je vaš presnovni metabolizem – ko boste razumeli, zakaj je določena hrana za vas primernejša – boste lahko zajemali svoje zdravje takorekoč z veliko žlico.