Ajurvedski pregled

Ajurvedski posvet se deli na pogovor o življenjskih navadah ter fizični pregled, katerega posebnost je tudi Diagnoza utripa.

Ajurvedska diagnoza ne pozna preučevanja simptomov in odprave le-teh z zdravili, ampak vsebuje predvsem iskanje vzroka nelagodja, slabega počutja ali – v končni fazi – bolezni.

V diagnozo spada iskanje neravnovesja v Došah, iskanje blokiranih kanalov, ugotavljanje nepravilnega delovanja tkiv, ugotavljanje sposobnosti čiščenja telesa po naravnih poteh in določanje jakosti prebavnega in imunskega sistema posameznika. Osebni tip konstitucije tudi določa način prehrane, ki jo zdravnik svetuje in seveda potek vsakega tretmaja.

ajurvedski pregledPotek pregleda:

Pregled vsebuje pogovorni in senzorni del.

Med pogovorom poveste vse o dnevnih rutinah svojega telesa in vaših prehranjevalnih ter življenjskih navadah, kakšne težave imate, itd.

Poleg tega vas ajurvedski zdravnik pregleda še zaznavno in presodi vaše psihofizično stanje, pregleda jezik, oči, nohte, kožo… Preko tega je vidnih kar nekaj simptomov, npr. po jeziku se vidi kako je s prebavo, po očeh kako z jetri in holesterolom, itd.

Za tem naredi še pulz diagnozo, pregleda utrip. Pove, kateri tip konstitucije ste po ajurvedski tipizaciji (Vatta-Pitta-Kapha), oz. katera kombinacija teh presnovnih tipov ste.

Glede na vaše težave, tip telesa in klimatske razmere vam pove, katera hrana je za vas primerna in katera ne, predpiše dieto.

Če imate izvide za določeno bolezen (ultrazvok, krvni izvidi, MRI, rentgen), je zaželjeno, da jih prinesete s seboj.

Po pregledu zdravnik individualno za vas sestavi predlog terapije, ki ga v roku nekaj dni dobite po elektronski ali navadni pošti.

Na pregled je potrebno priti tešč ali 3h po zadnjem obroku. Voda se lahko pije (nič kave, čajev,…).

Za ženske pregled v obdobju mesečnega cikla ni primeren.