Čas je za panchakarmo!

Bliža se jesen, ki je izvrsten čas za panchakarmo. Večdnevni razstrupljevalni tretma odstranjuje nakopičene strupe (amo) iz telesa, preprečuje bolezen ter zdravi na naraven način.

Vzrok za bolezen je kopičenje strupov.

Glavni vzrok bolezni je po ajurvedi kopičenje strupov oz. ame v telesu. Do slednjega pride predvsem zaradi oslabljenega prebavnega ognja, kar pomeni – preprosto – slabo prebavo. Če je naša prebava šibka, naše telo ni sposobno sproti odvajati odpadnih snovi, kar povzroči, da v našem želodčno-prebavnem traktu zastajajo delci neprebavljene hrane. Nakopičeni delci se spreminjajo v strupeno snov, ki jo v ajurvedi imenujejo ama. V sanskrtu ta beseda pomeni »neprebavljeno« in če je ne odstranimo, po krvi potuje po telesu, se nalaga v tkivih in sčasoma povzroči bolezen.

Kako vemo ali imamo v telesu amo?

Ama je glavni vzrok bolezni. V telesu jo občutimo kot utrujenost ali občutek težkosti. Lahko povzroča zaprtje, slabo prebavo, pline in diarejo, slab okus v ustih, trdost telesa in duševno zmedenost. Amo hitro opazimo kot gosto oblogo na jeziku. Belkaste obloge po vsem jeziku kažejo na prisotnost ame povsod v telesu. Če je obložena zadnja tretjina jezika, je ama v črevesju. Rjavkaste obloge povedo, da so motnje tudi v doši vati. Slab zadah in telesni vonj sta druga znaka ame v telesu.

Če opazimo tovrstne znake, se lahko oglasimo na ajurvedskem pregledu s pulz diagnozo, ki je predpogoj za udeležitev razstrupljevalnih terapij. Ajurvedski zdravnik s pomočjo nabranih ugotovitev sestavi načrt zdravljenja – panchakarme, ki je prilagojen telesnim lastnostim in težavam posameznika.

Panchakarma odstranjuje amo iz telesa.

‘Pancha’ pomeni pet, ‘karma’ pa aktivnost, torej njeno ime označuje pet terapevtskih tehnik in istočasno čiščenje petih telesnih ‘votlin’: želodca, tankega črevesja, debelega črevesja, nosne votline/dihalnih poti in ožilja. Ajurvedski zdravniki pri bolezni prepoznavajo kar 6 stopenj; panchakarma lahko prepreči akumulacijo strupov oz. ame v telesu še preden bolezen opazimo preko vidnih simptomov. V ta namen uporablja predvsem tehniko oljenja, saj olja nase vežejo strupe.

Kako panchakarma poteka?

Izvajamo jo skozi vse leto, saj se je panchakarme v primeru bolezni priporočljivo udeležiti čim prej. Najbolj podporni obdobji za tovrstno razstrupljanje pa sta jesen in pomlad. Panchakarma so v ožjem pomenu tradicionalni ajurvedski tretmaji, ki se jih izvaja v 10-21 dnevnem sklopu (2 uri dnevno), odvisno od potreb vsakega posameznika.

Čeprav se v teh dneh odvija osrednji del terapij, pa ima celoten postopek panchakarme tri stopnje: purvakarmo, pradhanokarmo/panchakarmo in pacchatkarmo.

–          Prva stopnja je namenjena pripravi telesa na razstrupljanje – oljenje telesa odznotraj z enotedenskim uživanjem medicinskega ghee-ja (zeliščno prečiščeno maslo). V začetku 10-21 dnevnega sklopa terapij pa se telo naolji še odzunaj s pomočjo masaž, izvaja pa se tudi savno in druge ajurvedske tretmaje.

–          Druga stopnja je namenjena detoksifikaciji telesa s pomočjo odvajal, klistirja in kapljic za v nos. Razstrupljanje telesa je nujno, da se telesu omogoči absorpcijo učinkovin zelišč in mineralov, ki se jih uživa na tretji stopnji panchakarme.

–          Tretja stopnja panchakarme je (običajo tri-mesečno) uživanje ajurvedskih zelišč, ki okrepijo imunski sistem organizma in zdravijo specifične težave posameznika.

Se nadaljuje.