Dušan, 58 – Povišan holesterol, zamašene arterije

Na vsakokratnih preiskavah krvi mi je bilo vedno ugotovljena povišana stopnja holesterola, s čemer pa se nisem pretirano obremenjeval, dokler nisem v okviru temeljitega sistematskega pregleda, ki je vključeval tudi pregled vratnih arterij z ultrazvokom, izvedel da imam plake (zamaške) v vratnih arterijah. Za preprečitev nadaljnje rasti plakov, sem začel jemati statine-tablete za zniževanje stopnje holesterola.

Te tablete so mi povzročale zelo neprijetne stranske učinke, zato sem poizkusil alternativno zdravljenje v Hiši Ayurveda, kjer mi je Dr. Mani predpisal spremembo pri hrani, ter terapijo z zelišči. Prenehal sem jemati statine, ter se v pretežni meri prilagodil novemu načinu prehranjevanja ter vključil terapijo z zelišči.

Pred kratkim sem opravil redno kontrolo UZ vratnih arterij, ter pregled krvi. Rezultati so bili presenetljivi, saj je bila stopnja holesterola v okviru normale (zmanjšanje za 25% v primerjavi z predhodnim obdobjem), stanje vratnih arterij, ki je pravzaprav bistvena posledica problema s holesterolom, pa je bilo nespremenjeno, torej nobenega poslabšanja.