Mira T., – Glavobol, slaba gibljivost vratu

Že nekaj let se soočam z glavoboli in ‘vratoboli’, ki izhajajo iz vratnih vretenc. Prav tako sem imela omejeno gibljivost vratu, kar je bilo moteče predvsem med vožnjo. Že nekaj časa sem neuspešno iskala rešitev za svoje težave, med iskanjem na spletu pa sem našla veliko pozitivnega o ajurvedi. Takrat še nisem vedela, da pri nas obstaja Hiša Ajurveda. Zamisel o tem, da bi šla v Indijo poskusit zdravljenje pa je bila tudi malo abstraktna. Nekega decembrskega dne sem imela spet enega svojih groznih glavobolov.
V trenutku obupa sem se spomnila, da sem nekje zasledila slovensko spletno stran o ajurvedi. Izgubiti nimam kaj, sem pomislila, in se naročila na pregled.
In glede na to, da jaz nisem mogla odpotovati v Indijo – je očitno Indija prišla k meni.
Začelo se je čez dober teden. Sprejela me je prijazna Tina, ki mi je odgovorila na mojih privih ‘tisoč’ vprašanj,’zakajev’ in ‘kakojev.’ Sledil je pogovor z izjemno prijaznim dr. Manijem. Svetoval mi je 2 tedna Pančakarme* ter podaljšanje po potrebi. Posvet z njim je trajal krepko čez uro, svetoval mi je glede jedilnika: kaj lahko jem in kaj naj črtam.
Sledila sta dva tedna razvajanja, za katera je odgovoren terapevt Giri, ki izvaja virtuozno masažo zelo profesionalno, etično in skrbno. (Tudi angelci bi uživali). Sámo izvajanje razstrupljanja je bilo v določenih momentih malce čudno za moja ‘zahodnjaška pričakovanja’ glede tega, kako naj bi zdravljenje potekalo. Razumevanje shirodare** je bilo zame velika uganka.
Poskušala sem razumeti kako neki lahko polivanje nekaj litrov olja na moje čelo izboljša glavobol in ‘vratobol’. Malce sem bila skeptična (pa tudi nekaj misli sem imela v stilu ‘to ne deluje’ in ‘dr. Mani se je morda zmotil’). A na spletu in v več knjigah sem prebrala, da je Shirodara zelo učinkovita. Postopek je zelo prijeten in blagodejen. Tako sem se vseeno prepustila načrtu, ki ga je začrtal dr. Mani, Giri pa izvajal.
Dr. Mani je vsak dan preverjal moje počutje ter reakcije, ki sem jih imela. Vzbujal mi je zaupanje, da ve, kaj dela. Vedno si je vzel čas, da mi je razložil stvari in razblinil dvome. Sicer pa kako razložiti trdobučnežu vso modrost ajurvede?
Po tednu dni terapije je sledilo prvo presenečenje. V avtu sem se obrnila v desno stran za skoraj 180 stopinj. Brez bolečin. Bila sem tako presenečena, da sem gib ponovila, ker sem mislila, da si to domišljam in se vrtim v napačno stran. Delovalo je. Desni obrat brez bolečin. Prej to sploh ni bilo mogoče. Vmes sem odšla še na smučarski dopust in po več kot desetih letih je bilo prvič, da nisem čutila bolečin v kolenih in kolkih. Prvič, da nisem vzela protibolečinskih tablet. Skratka-cel teden smučarije brez bolečin je bil še en pokazatelj, da ‘zalivanje tretjega očesa’, kot sem poimenovala shirodaro, še kako deluje. Trenutno nadaljujem z zeliščno terapijo, ki mi jo je predpisal dr. Mani.
Bolečine v vratu so skoraj čisto izginile. Če bi primerjala situacijo ‘prej’ in ‘potem’, lahko rečem, da je zdaj stanje 90% boljše. (Mogoče še kak procent več). Ne najdem pravih besed pohvale za dr. Manija in Girija, čeprav sem se trudila – kot vidite. Vsekakor se bom v Hišo Ayurveda še vračala. Hvala celotni ekipi!

(*Pančakarma: ajurvedsko razstrupljanje telesa.
**Shirodara: polivanje toplega olja na na področje t.i. tretjega očesa.)