Neva, odstop očesne mrežnice, bolečine v križu in sklepih, migrene

Pravkar mineva leto dni, ko sem bila na pregledu pri dr, Maniju in opravila 10 priporočenih ayurvedskih tretmajev.

Za pregled v Hiši ayurveda sem se odločila na osnovi predavanja dr. Manija na Festivalu celostnega zdravja DAO YAH v Cankarjevem domu. To je bilo kmalu po operaciji očesa zaradi odstopa mrežnice. Zaradi močnih kapljic sem imela precej rdeče in vnete oči. Poleg te nenadne tegobe sem čutila še bolečine v križu, včasih tudi v sklepih in imela občasno migrenski glavobol.

Po temeljitem pregledu sem prejela predlog 10-dnevnih terapij, ki jih je pripravil dr. Mani z ozirom na moja takratna telesna neravnovesja in zdravstveno stanje. Ayurvedski tretmaji so zajemali masaže celega telesa z različnimi kombinacijami olj in mešanicami ayurvedskih zelišč za razstrupljanje, čiščenje in hranjenje tkiva, za pospešitev cirkulacije, odpravljanje pritiska v glavi in izboljšanje delovanja živčnega sistema, uravnava presnove, krepitev sklepov, tretma proti suhim, rdečim in razdraženim očem, za sproščanje napetosti v stopalih, za boljši spanec….Po tretmajih sem nadaljevala z jemanjem naravnih zeliščnih dodatkov za okrepitev imunskega sistema in presnovo in imela naslednje tri mesece vsakomesečni ayurvedski kontrolni pregled in pulz diagnozo pri dr. Maniju.

Ker mi je bilo jasno, da gre za timsko delo, sem se v vsem teh mesecih držala tudi priporočene diete, čeprav mi je bilo na začetku še najtežje sprejeti priporočilo, da naj ne uživam presne hrane, tudi sadje le v obliki kompotov seveda le v zimsko-spomladanskem času.

In učinki? V moje veliko veselje in zadovoljstvo se je nekako po treh mesecih stanje oči normaliziralo, že prej pa so prenehali migrenski glavobol, bolečine v križu in sklepih in tudi sedaj po enem letu se nobena od prej omenjenih tegob ni povrnila. Vmes pa sem se še dvakrat pocrkljala s trojno masažo celega telesa, hrbta in stopal.

Investicija ne strošek v moje zdravje in dobro počutje se je več kot izplačala.

Hvaležna dr. Maniju, obema pomočnikoma in celotnemu timu Hiše ayurveda

Neva Ketiš, Maribor april 2018