Petra, 52 – Zakisanost telesa, stres

Za ayurvedsko terapijo sem se odločila potem, ko sem se predhodno precej natančno seznanila z metodo in filozofijo zdravljenja, ki je v ozadju. Ker ne zdravijo le telesa, pač pa tudi duha, saj sta v tesni povezavi, ter želijo postaviti človeka v ravnovesje z izključno naravnimi zdravili in terapijami, ki temeljijo na več tisočletnih izkušnjah in znanju, sem se dokončno obrnila stran od konvencionalne medicine, ki ji po mojem mnenju človeško zdravje vedno bolj polzi iz rok, saj predvsem zaradi rabe kemičnih zdravil tako zdravljenje večinoma le utiša simptome bolezni, ne išče in zdravi pa vzroka.

Sem že šest let v menopavzi, imam otroka s posebnimi potrebami, s partnerjem nimava redne zaposlitve. Vse to je prineslo ravno dovolj stresa, da se je moje telo začelo upirati: najprej karcinom na debelem črevesu (odnesla sem jo brez kemoterapije), otekli in že boleči sklepi na prstih rok, problemi z zakisanjem organov, prav tako tudi izredna razstresenost in občasni občutki izgubljenosti ter pozabljivost, da me je že resno skrbelo.

Dr.Mannivanan mi je po temeljitem razgovoru in pregledu svetoval najprej spremembo v prehrani, kar je zapisal na 4 straneh dolgem seznamu jedi, ki jih lahko oz.ne smem uživati in dodal kar veliko primerov jedi za vsak obrok posebej. Po treh mesecih je prišla na vrsto 14-dnevna razstrupljevalna terapija z masažami, da bi kasneje uživana ayurvedska zdravila imela več učinka. Priznam, da je bil dotik mehkih, a veščih rok maserjev Biju in Giri med posebej izbranimi terapijami izredno blagodejen, prav tako prijetni prostori, vonjave, barve, glasba, pa tudi zunanje vaško okolje.

Med dvema tednoma terapije sem bila kar izčrpana, saj je moje telo izločalo toksine, ki so se z leti kopičili. Izgubila sem tudi nekaj kilogramov, kar je prišlo kar prav. Zadnji dan pa sem prejela dve vrsti tonika, ki se jih morala nato uživati nekaj mesecev, vmes pa sem hodila na kontrolo.

Počutim se veliko, veliko bolje. Nisem več tako razdražljiva, spomin se mi je izboljšal, koncentracija se je povečala. Opažam tudi izboljšanje psihičnega počutja, vesela in optimistična sem, pa tudi ljudje, ki me nekaj časa niso videli, mi dajejo komplimente!

Verjamem, da smo zaradi poplave raznih ‘alternativnih’ načinov zdravljenja in naprav zmedeni in včasih ne vemo, kaj bi izbrali. Ayurveda pa ni alternativa, je priznana indijska medicina in ima veliko starejšo tradicijo kot zahodnjaška konvencionalna medicina, poleg tega pa ima popolnoma naraven pristop k zdravljenju. Seveda pa se mora vsak odločiti sam.

Pa še nekaj : če ne boste sodelovali s terapevtom, prav tako pa tudi zavestno delali sami na sebi, spremenili svoje miselne vzorce in prenehali delati stvari, za katere čutite, da vam škodijo, vam tudi Bog ne bo pomagal!