Melita, 48 let, rak dojke in hormonske težave

Moje ime je Melita, prihajam iz Štajerske, stara sem 48 let.

Pred štirimi leti sem zbolela za hormonsko odvisnim rakom dojke. Dojko in vse bezgavke desne roke so mi odstranili. Po operaciji sem prejela 6 ciklov kemoterapije, po končani kemoterapiji pa sem nadaljevala s hormonsko terapijo (Nolvadex). Vse skupaj sem zelo težko prenašala, stranski učinki kemoterapije in kasneje hormonske terapije so me popolnoma izčrpali, predvsem pa psihično potrli, ko sem ugotovila, da ne bom nikoli več takšna, kot sem bila.

Trudila sem se na vse načine, da bi si olajšala bolečine in ostale tegobe in si nekako pridobila nazaj normalno funkcijo svojega telesa. Stranski učinki kemoterapije so počasi izzveneli, hormonsko terapijo pa prejemam še sedaj. Predvsem sem imela zelo hude bolečine velikih sklepov (kolki, kolena, gležnji in stopala, komolci), vročinski oblivi so bili nevzdržni, posebno ponoči, ko sem se zaradi tega zbujala tudi do 20 krat na noč. Ugotovila sem, da me bodo neprespane noči popolnoma izčrpale. Bila sem razdražljiva, utrujena, popolnoma brez energije in na trenutke tudi depresivna. Med drugim so moje vsakdanje življenje motili hudi migrenski glavoboli. Trajali so tudi do 4 dni. Glavoboli so me popolnoma ohromili, nisem mogla več normalno funkcionirati. Čeprav delam polovični delovni čas, me je vse to izredno izčrpavalo.

Rekla sem: tako več ne gre, nekaj moram storiti zase.

Kaj približno je Ayurveda sem že vedela in tudi že večkrat slišala in brala o tem. Ampak nekako nisem našla energije in volje, da bi obiskala koga, ki se na to spozna. Potem sem od prijateljice izvedela za Hišo Ayurvedo v Ljubljani. Šla sem na Pulz diagnozo in dr. Mani mi je glede na moje stanje svetoval priporočeno hrano in 14 dnevno čiščenje telesa Pancha Karmo (to je nekakšno razstrupljanje telesa).

Odšla sem domov, nisem vedela kaj bi? Priporočene hrane sem se nekako poskušala držati za terapije pa se še nisem odločila. Moje stanje in počutje pa se je še vedno slabšalo, predvsem glavoboli. Ti so postajali vedno hujši. Nisem vedela kaj naj naredim?

Potem sem se odločila, da grem na terapijo, ki mi jo je predpisal dr. Mani in se striktno držim priporočene prehrane ter protokola obrokov. En teden pred terapijami sem začela s priporočeno dieto in z jemanjem ghee masla. Potem sem začela s terapijami. V terapijah sem izredno uživala, predvsem v oljnih masažah in polivanju olja na čelo. Čeprav sem bila po terapijah zelo utrujena, sem se naslednji dan počutila kot nova. Predvsem sem se čudila koliko sluzi oziroma gnoja mi je šlo iz glave.

Po končani terapiji sem dobila zeliščne dodatke, ki sem jih uživala potem še 3 mesece.

Najbolj vesela sem, da nimam več skoraj nič bolečin v kosteh in da lahko ponoči spim. Ne bom rekla, da se ne zbujam več, ampak v primerjavi s prej je to desetina. Razlika je tudi v tem, če se zbudim, potem tudi zaspim nazaj. Res sem hvaležna dr. Maniju za vse prespane noči. V primerjavi s prej so glavoboli občutno krajši in manj boleči. Migrene nisem imela že 4 mesece, prej sem jo imela vsaj dvakrat na mesec.

Še vedno se držim priporočene prehrane, ki mi je dejansko postala tudi všeč. Tudi prebava se mi je uredila že med terapijo, rezultati pa še trajajo.

Za objavo svoje zgodbe sem se odločila, ker se s podobnimi problemi srečujejo ženske, ki prejemajo hormonsko terapijo. S temi naravnimi terapijami in priporočeno prehrano si lahko omogočimo lepši vsakdan.