Vata

Zbrani recepti za osebe s prevladujočo vata konstitucijo

vata doša

Korenčkova juha s koriandrom (za 4 osebe)

1 žlica mletega koriandra

3 žlice celega koriandra

2 žlici olivnega olja

1 velika čebula, nasekljana,

6 strokov česna

2 žlici majarona

3 velike korenčke, sesekljane

1 krompir, sesekljan

8 skodelic zelenjavne jušne osnove

1 čajna žlička svežega naribanega ingverja

morsko sol in kajenski poper po okusu

Olivno olje segrejte v v velikem loncu za juho in dodajte mleti koriander. Po približno eni minuti praženja dodajte čebulo nato kuhajte 5 minut. Za tem dodajte česen, majaron, korenje, krompir in prelijte z jušno osnovo ter vse skupaj segrejte do vrenja. Kuhamo približno 20 minut, da postaneta krompir in korenje mehka.

Juhi nato dodajte cel koriander, sol in po želji še kajenski poper in zmiksajte s paličnim mešalnikom.

***

 

Kaša iz pšeničnega zdroba (za 4 osebe)

½ skodelice gheeja

1 skodelica pšeničnega zdroba

4 skodelice vode

½ žličke mletega kardamoma

 

V posodo dodajte ghee in segrejte na srednjo temperaturo. Nato dodajte pšenični zdrob in stalno mešajte, da postane rahlo rjav in dišeč. Prilijte vodo in mešajte, da se grudice razpustijo in je kaša mehka. Dodajte kardamom. Vročino zmanjšajte na minimum in pokrijte, vse dokler ne postrežete.

Po žeji lahko ponudite z mlekom ali sladilom. Jed je primerna za zajtrk.

***

 

Čapati (pribl. 1 ducat)

4 skodelice Laxmi moke ali polnozrnate pšenične moke

2 skodelici vode

¾ čajne žličke soli

Majhna posodica rumenikovega olja

Moko in sol zmešajte. Na sredini moke naredite vdolbino in dodajajte vodo po približno ¼ skodelice naenkrat. Testo temeljito zgnetite z rokami, vsakič ko dodate vodo. Vodo dodajajte tako dolgo, da se vam testo ne bo več lepilo na roke. Pri tem lahko uporabite več ali manj vode kot je zgoraj navedeno.

Testo nato pokrijte in ga za pol ure postavite na stran. Nato vzemite majhno pest testa (v velikosti majhnega jajca) in ga oblikujte v kroglo. Kroglo povaljajte po moki in jo z roko (valjarjem) malo sploščite. Eno stran pomažite z oljem, vendar ne po robovih. Naoljeno stran previdno pomočite v moko. Prepognite na pol, tako da pokrijete naoljeno stran, nato pa še enkrat na pol. Zlepite konce. Obe strani pomočite v moko in razvaljajte tanko in enakomerno. Čapati položite na vročo, podmazano (ne oljno) ponev, dokler se ne napihne in po spodnji strani dobi rjave lise.

Pomažite z oljem in obrnite ter pecite tako dolgo, da po dnu blago porjavi nato jih zavijte v čisto kuhinjsko brisačo. Čapati je pripravljen v 2-4 minutah.

***

 

Kvadratki iz pšeničnega zdroba (3 ducati kvadratkov)

4 jedilne žlice gheeja

1 skodelica pšeničnega zdroba

2 skodelici vroče vode

1 jedilna žlica čaroli oreščkov ali drobno nasekljanih mandljev

5 jedilnih žlic Sucanata ali drugega sladkorja (po okusu)

¼ čajne žličke mletega kardamoma

nasekljan kokos

V posodo dodajte ghee in segrejte na srednjo temperaturo. Vanjo vsujte pšenični zdrob in stalno mešajte, da blago porjavi in zadiši. Prilijte vodo, pokrijte in kuhajte 5 minut. Nato ugasnite vročino in primešajte oreščke, sladkor in kardamom. Vzemite veliko plosko ponev in jo namastite z gheejem. V ponev dodajte zmes iz pšeničnega zdroba in jo počasi sploščite z rokami, da bo visoka približno 6 mm. Po površini posujte nasekljan kokos. S konico noža razrežite na majhne kvadratke (za en grižljaj).

***

 

Napitek za bistre misli

1 skodelica sladkega krompirja

30 ml mandljevega mleka

1 žlička naribanega ingverja

½ avokada

Sladki krompir zavrite, do mehkega in pustite, da se ohladi. V mešalnik dodajte kuhan sladki krompir, mandljevo mleko, ingver in avokado. Dobljeni napitek naj bo sobne temperature, ko ga zaužijete.

***

 

Začinjen riž z grahom (za 4-5 oseb)

2 skodelici basmati riža

1 skodelica svežega/zamrznjenega zelenega graha

2 ½ cm dolg kos svežega ingverja, olupljen in drobno nasekljan

2 jedilni žlici nesladkanega, nasekljanega kokosa

1 majhna pest svežih koriandrovih listov

½ skodelice vode

4½ jedilne žlice gheeja

1 čajna žlička kuminovih semen

1 čajna žlička črnih gorčičnih semen

5 celih lovorovih listov

4 cm dolga cimetova palčka

7 klinčkov

7 strokov kardamoma

1 čajna žlička masala prahu

¼ čajne žličke soli

4 skodelice vroče vode

koriander, kokos, limeta za okus

Riž in grah operite dvakrat. V mešalniku zmešajte ingver, kokos, koriander in pol skodelice vode v tekočo zmes. Večjo posodo segrejte na srednji temperaturi in dodajte ghee, kumino, gorčična semena, in lovorove liste. Mešajte, da semena popokajo. Dodajte cimet, klinčke, kardamom, zmes iz mešalnika, masala prah in sol. Vse skupaj pražite 1 minuto.

Nato vmešajte riž in grah, premešajte in prilijte 4 skodelice vroče vode. Za 2 minuti zavrite. Nato vročino zmanjšajte, pokrijte in kuhajte približno 20 minut, da se zmehča. Občasno premešajte. Na koncu okrasite s koriandrom in kokosom. Po želji lahko na vsako porcijo stisnete malo limetinega soka.

***

 

Sladica za globok in obnovitveni spanec

10 mandljev, namočeni (8 ur)*

1 skodelica mandljevega ali riževega mleka

2 čajni žlički gheeja

4-5 datljev

8 zrn popra

½ čajne žličke kardamoma v prahu

½ čajne žličke cimeta

ščepec kumine, kurkume, muškatnega oreščka

Vse sestavine dodaj v mešalnik in mešajte, da nastane gladka zmes. Zmes vlijte v lonec in kuhajte do rahlega vretja nato premešajte in odstavite. Sladico lahko postrežete ali pa dodate še skodelico jogurta in vse skupaj prelijete z javorjevim sirupom.

*če mandljev predhodno niste namočili, jih lahko za 1 minuto povrete v vreli vodi, osušite ter sperete s hladno vodo. Nato mandlje olupite.

***

 

Kičeri (6-8 oseb)

1 žlica kokosovega olja

1 čajna žlička svežega naribanega ingverja

1 ½ žličke gorčičnih semen

1 ½ kumine

1 žlička kurkume

½ žličke cimeta

½ žličke soli

½ žličke črnega popra

1/8 žličke kajenskega popra

1 skodelica rdeče leče (namočena za par ur)

1 ¾ skodelice kvinoje

3 skodelice sesekljane zelenjave (bučke, stročji fižol, korenje)

7 ½ skodelice vode

1 žlica agavinega sirupa (lahko tudi med)

1/3 skodelice svežega, nasekljanega koriandra

limonin sok za preliv

Veliko posodo segrejte na ognju in dodajte kokosovo olje. Ko se olje stopi dodajte ingver, gorčična semena, kumino in kurkumo ter kuhajte, da postane rahlo rjavo in dišeče. Dodajte preostale začimbe in kuhajte 1 minuto. Dodajte rdečo lečo in kvinojo, premešajte in kuhajte še 1 minuto. Nato dodajte vodo in premešajte. Za tem povečajte temperaturo do rahlega vretja, pokrijte posodo in kuhajte 10 minut. Nato dodajte zelenjavo, ponovno pokrijte in kuhajte, da se tekočina absorbira (20-30 minut).

Na koncu lahko vmešate agavin sirup in korander ter pokapljate z limono.

***

Juha z lečo in kokosovim mlekom (za 4 osebe)

1 skodelica zelene leče

Ščepec soli

½ žličke kurkume

1 čajno žličko zdrobljenih janeževih semen

6 skodelic vode

2 žlici gheeja

1 majhna čebula, nasekljana

1 majhen korenček, olupljen in narezan na kocke

1 strok česna, nasekljan

1 čajna žlička ingverja, drobno nasekljanega

1 čajna žlička garam masala (2 žlici semen kardamoma, 4 žlice koriandrovih semen, 3 žlice semen kumine, 2 žlici zrn črnega popra, 1 žlico klinčkov, polovico cimetove palčke)

½ žličke rdečega čilija

1 žlica paradižnikove mezge

1 skodelica kokosovega mleka

1 žlica drobno narezanega svežega kopra, mete, bazilike in koriandra

1 žlica limetinega ali limoninega soka

Zeleno lečo temeljito sperite (eno uro pred kuhanjem jo lahko namočite). Lečo odcedite in jo položite v lonec, nato dodajte 3 skodelice vode, sol, kurkumo in janeževa semena. Zavrite in kuhajte na zmernem ognju 45 minut. Peno, ki se nabere na vrhu juhe odstranite.

V srednje velikem loncu segrejte ghee in dodajte čebulo, korenje, česen, in ingver. Na srednji vročini prepražimo, nato vmešamo rdeči čili in garam masalo. Kuhamo toliko časa, da zelenjava postane mehka, nato posolimo.

V lonec z lečo vmešamo 3 kozarce vode, kuhano zelenjavo in paradižnikovo mezgo. Kuhamo 10 minut, da se juha zgosti. Nato s paličnim mešalnikom na hitro zmešajte, večje kose v juhi pustite. Vmešajte kokosovo mleko in kuhajte 2 minuti. Na koncu lahko dodate limetin ali limonin sok.

***

 

Hitro prepražena zelenjava s kumino (3 – 4 osebe)

3 žlice olivnega olja

1 čajna žlička basmati riža

½ čajne žličke semen kumine

2 skodelice bučk

2 skodelice stročjega fižola

½ rdeče čebule, narezane

1 noževo konico mletega ingverja

1 čajno žličko soli

½ čajne žličke garam masala (2 žlici semen kardamoma, 4 žlice koriandrovih semen, 3 žlice semen kumine, 2 žlici zrn črnega popra, 1 žlico klinčkov, polovico cimetove palčke)

¼ čajne žličke kurkume

svež črni poper in sveži koriander po okusu

¼ skodelice vode

Olje v ponvi segrejte na visoko vročino in dodajte riž in semena kumine. Nekaj sekund popražimo, da riž porumeni. Dodajte bučke, stročji fižol, čebulo in ingver. Vse skupaj pražimo 7 minut, da zelenjava potemni. Nato dodajte sol, garam masalo, kurkumo in poper ter vodo. Pokrijte in ogenj zmanjšajte na srednjo temperaturo. Kuhajte 2 minuti, da zelenjava postane mehka. Okrasimo s svežim koriandrom in postrežemo.

***

 

Nadevane bučke (4 osebe)

2 srednje veliki bučki, konca odrezana

2 pora, oprana

2 stroka česna

1 velik korenček

2 skodelice sveže špinače (po želji)

2 žlici oljčnega olja

sol in poper

kruhove drobtine, parmezan ali nariban sir za okras

V loncu zavrite vodo in dodajte bučke. Kuhajte 20 minut, da se omehčajo. Medtem pa pripravite zelenjavo: por drobno sesekljajte, korenje narežite na kocke, zmeljite česen in na grobo sesekljajte špinačo. V segreto ponev dodajte olje. Ko je vse pripravljeno dodajte por, česen, korenje in poper. Nekaj minut popražimo, da porumeni nato začinite s soljo in poprom. Za trenutek odstavite.

Bučke iz lonca prerežite na polovico, po dolžini. Notranjost bučke izdolbite in vsebino sesekljajte ter dodajte zelenjavni mešanici. Po želji lahko sedaj dodate špinačo. Nekaj minut popražite, da odvečna tekočina izhlapi in da se okusi prepletejo. Zelenjavno mešanico nato razdelite na 4 izdolbene bučke. Posujte s kruhovimi drobtinami, parmezanom ali naribanim sirom. Pecite na 180 stopinjah 10 minut, da robovi bučk pozlatijo.

***

 

Ovsena kaša s kvinojo in kardamomom (1 oseba)

½ skodelice kvinoje, oprane

½ skodelice nesladkanega mandljevega mleka

½ skodelice vode

½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta

¼ čajne žličke soli

¼ čajne žličke mletega kardamoma

1/2hruške, narezano na kocke

2 žlice pečenih narezanih mandljev (pečico segrejte na 200 stopinj, narezane mandlje na pekaču pecite 5-7 minut)

V ponev dajte kvinojo, 1/2 skodelice mandljevega mleka, vodo, vanilijev ekstrakt, sol in kardamom in kuhajte do vretja. Nato zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte 15 minut, da se tekočina absorbira.

Odstavite in pustite počivati pet minut, nato premešajte. Kvinoji dodajte narezano hruško in mandlje ter postrezite. Kvinojo lahko hranite v hladilniku v zaprti posodi, do 3 dni.

***

 

Dušena leča z jogurtom, kumarami in zelenim čilijem (4 osebe)

1 čajna žlička semen kumine

2 žlici oljčnega olja

1 skodelica na kocke narezane čebule

4 stroki česna, mletega

2 žlici svežega ingverja, mletega

1 žlička kurkume

ščepec soli

5 skodelic vode

2 skodelice rdeče leče

1 skodelica olupljene in narezane kumare

1 zeleni čili, narezan na tanke rezine

1 skodelica seskljanega koriandra

1 žlica belega kisa

4 skodelice basmati riža

1 skodelica grškega jogurta

V ponev segreto na srednjo temperaturo dodajte semena kumine in pražite 1minuto, da postanejo dišeča nato odstavite. Segrejte olje, dodajte čebulo, česen in ingver. Kuhajte, da postane čebula mehka, približno 6 minut. Nato dodajte kurkumo in pražena semena kumine. Kuhajte 1 minuto. Za tem dodajte vodo in lečo. Kuhajte do vretja nato ogenj zmanjšajte in deloma pokrijte s pokrovko. Kuhajte približno 15 minut, da se leča zmehča in zmes zgosti. Na koncu posolite.

Za okras: združite čebulo, kumare, čili, koriander in kis ter posolite. Servirate tako, da v posodo daste najprej riž nato lečo in prelijete z jogurtom ter kumarično mešanico.

***

 

Kozmični kari (4 osebe)

1 sladki krompir, olupljen in narezan na koščke ali 1 trdno rezino tofuja

1 skodelica narezanega korenja

½ skodelice zmletega pora (samo beli del), opran

½ skodelice sesekljane cvetače

2 žlici gheeja

3 paradižnike, vsak razrezan na štiri dele

6 skodelic sveže špinače, oprane

1 žlica svežega naribanega ingverja

4 dcl kokosovega mleka

1 žlica mletih semen kumine

½ žličke janeževih semen

2 žlički koraindrovih semen

1 čajna žlička cimeta

½ žličke kurkume

1/8 čajne žličke kardamoma

ščepec soli

V posodo dajte riž in ga kuhajte. V ponev dodajte žlico gheeja in prepražite sladki krompir/tofu in por. Kuhajte 10 minut nato dodajte korenje, cvetačo in kuhajte še dodatnih 10 minut. Dodajte paradižnik, ingver in špinačo ter kuhajte 3 minute, da postane mehko.

V ločeno ponev dodajte žlico gheeja in vse začimbe. Začimbe prepražite do zlatega in dišečega, približno 1 minuto. Začimbe in ostale sestavine dajte v ponev in dodajte 1 skodelico vode ter povečajte ogenj, da hitro zavre. Nato odstavite in pustite nekaj časa, da se okusi prepojijo.

Zraven postrezite basmati riž. Okrasite lahko s kokosom, sezamovimi semeni, rezino limone, rezino paradižnika ali svežega koriandra.

***

 

Raita (1 oseba)

½ skodelice navadnega jogurta (uporabite svežega; lahko je ovčji, kozji ali sojin)

½ skodelice naribane kumare

2 žlici mete, drobno sesekljane

1-2 stroka česna, mletega

1 žlica ingverja, mletega

Ščepec soli in popra

Vse sestavine zmešajte in zaužijte.

***

 

Humus iz pečene paprike

1 ¼ skodelice čičerike, čez noč namočene

¼ skodelice sezamovih semen

5 žlic olivnega olja

2 rdeči papriki

4 žlice limoninega soka

2 česna

½ čajne žličke kajenskega popra

½ žličke kumine v prahu, pražene

½ žličke koriandra v prahu, pražene

Sol po okusu

V vsako rdečo papriko vstavite nabodalo in pecite na majhnem ognju, da koža počrni. Pustite toliko časa, da je celotna paprika pečena. Paprike odstavite z ognja za 15 minut, da se ohladijo. Iz ohlajenih paprik olupimo kožo. Olupljeno papriko položite v posodo.

Čičeriko skuhajte in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Vodo v kateri se je kuhala čičerika shranite.

Sezamova semena pražite na majhnem ognju (6 minut) nato odstavite z ognja. V majhno segreto ponev dodajte 2 čajni žlički olivnega olja in česen. Česen pražite eno minuto, da postane rahlo rjav. Nato odstavite in pustite, da se ohladi. V mlinček dodajte česen, sezamova semena in olivno olje ter zmešajte, da nastane zmes. Nato dodajte limonin sok, kumino, kajenski poper in sol ter dobro zmešajte. Dodajte rdečo papriko, čičeriko in 3-4 žlice vode ter zmešajte do gladke mase. Humus lahko hranite v nepropustno zaprti posodi v hladilniku od 2-3 dni.

***

 

Lečina juha (6-8 oseb)

2 žlici gheeja ali oljčnega olja

1 čajna žlička semen kumine

½ čajne žličke kurkume

1-2 suha čilija

1 rdeča čebula, srednje velika, sesekljana

2 stroka česna, sesekljana

1 steblo zelene, narezane

1 korenček, ostrgan in narezan na kocke

1 zelena paprika, narezana

ščepec soli

3 skodelice leče, namočene

8 skodelic zelenjavne jušne osnove ali vode

1 velik paradižnik, narezan

Lečo pred uporabo sperite in jo v vodi namakajte nekaj ur. Nato lečo odcedite in ponovno sperite. V velikem loncu na srednji temperaturi segrejte ghee (olivno olje), dodajte semena kumine, kurkumo in čilije. Kuhajte toliko časa, da semena začnejo plesati po ponvi, medtem pa mešajte. Dodajte čebulo, česen, zeleno, korenje, papriko in sol ter pražite približno 7 minut, da zelenjava postane mehka.

V lonec dodajte lečo, jušno osnovo in narezan paradižnik ter povečajte ogenj. Kuhajte do vrenja nato zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo, pokrijte in pustite kuhati 45 minut. Vmes večkrat premešajte. Če je juha pregosta lahko dodate še malo jušne osnove. Juho posolite. Čilije lahko zmeljete v blenderju in jih ponovno dodate juhi. Tako bo juha bolj kremasta. Juho postrezite s svežim nasekljanim peteršiljem in žlico kisle smetane (po želji).

***

 

Špageti s pestom iz bazilike in pečeno zelenjavo (2 osebi)

100 g pirinih/ajdovih/polnozrnatih rezancev

Pesto:

2 skodelici sveže bazilike

4 stroki česna

¼ skodelice orehov/mandljev, namočeni

2/3 skodelice olivnega olja

sol po okusu

Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da postanejo gladke.

Pečena zelenjava:

1 rdeča paprika, narezana

1 rumena paprika, narezana

1 bučka, narezana na kocke

3 paradižniki, narezani

1 malancan, srednje velik, narezan

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in ga premažite z olivnim oljem. Zelenjavo položite v pekač in jo posolite. Po želji lahko dodate tudi sesekljan česen. Pecite eno uro. Medtem po navodilih skuhajte testenine. Nato na krožnik dodajte kuhane testenine, nekaj žlic pesta in kuhano zelenjavo.

***

 

Riž s cimetom in lečo (4 osebe)

1 skodelica basmati riža

1/4 čajne žličke (čž) popra

1/4 skodelice leče

1/4 čž cimeta

1 čž semen kumine

1 strok česna

1/4 cele limone

1/4 skodelice olivnega olja

2 žlici peteršilja, svežega

1/2 čž soli

1 žlica orehov

1/2 cele rumene čebule

 

Lečo pred uporabo sperite in jo v vodi namakajte nekaj ur (ali čez noč). Nato jo kuhajte približno 45 minut. V ponev dodajte 2 žlici olivnega olja in narezano čebulo ter počakajte, da postekleni. Nato dodajte česen. V ponev dodajte riž ter prepražite, da porjavi. Lečo odcedite in dodajte rižu. Nato dodajte vse sestavine razen peteršilja in orehov. Dolijte vodo in kuhajte, da riž postane mehak. Okrasite s peteršiljem in orehi.