15 ajurvedskih nasvetov za zdrave prsi

15. oktober je proglašen za Dan zdravih dojk. Tej iniciativi se z veseljem pridružujemo tudi mi s 15-imi ajurvedskimi nasveti za zdrave prsi.

Po načelih ajurvede je povod za različna neravnovesja v dojkah kopičenje ame oziroma strupov v tkivu. Pripravili smo vam nekaj ajurvedskih priporočil za zmanjšanje kopičenja strupov in boljšo vsakodnevno skrb za prsi.

1. Poslušajte svoje telo.
Naučite se intuitivno povezati s tem, kar vam sporoča vaše telo.

2. Razumeti morate, da je vaša konstitucija edinstvena, zato negujte življenjski slog, ki ustreza vašim potrebam.
To obsega pravi način prehranjevanja, dovolj spanja, zdravo soočanje s stresom, ohranjanje vsakodnevnega življenjskega ravnovesja.

3. Izogibajte se nošenju nedrčkov s kostjo.
Čeprav ti nedrčki zagotavljajo oporo pa hkrati otežujejo pretok limfne tekočine in energije ali či-ja. Zastala energija se nakopiči okrog prsi in zato povzroča težave.

4. Izogibajte se antiperspirantov.
Območje okrog pazduh je namenjeno izločanju strupov. Z uporabo antiperspirantov preprečujemo toksinom, da bi se uspešno izločili iz našega telesa, zato se začnejo kopičiti drugje, med drugim tudi okrog prsi. Če uporabljate dezodorant, se odločite za takega, ki ne vsebuje aluminija.

5. Izogibajte se kofeinu.
Zagotovo ni preprosto, ampak s tem, ko se boste odpovedali kofeinu ali močno zmanjšali njegovo uživanje, boste močno zmanjšali tveganje za nastanek raka na dojkah. Večina kave vsebuje mnogo različnih kemikalij in pesticidov. Poleg tega kava močno dehidrira naše telo in zelo slabo vpliva na reproduktivni sistem.

6. Izogibajte se hrani, ki lahko ustvari strupe (amo) v vašem telesu.
Gre za močno predelano hrano, konzervirano, pakirano in zamrznjeno hrano ter živila, ki so bila pridelana z uporabo pesticidov ali genske tehnologije.

7. Če je le mogoče, jejte ekološko, lokalno in sezonsko hrano.
Ekološka prehrana dobro dene vašemu telesnemu in duševnemu zdravju ter planetu. Ekološko pridelana hrana, ki ne vsebuje pesticidov, estrogenih kemikalij, neguje tudi vaše prsi.

8. Vaša prehrana naj temelji na živilih rastlinskega izvora, ki ne vsebujejo toksinov in so bogata z vlakninami.
Vaša prehrana naj vsebuje živila, ki delujejo protirakavo in krepijo imunski sistem. Priporočamo celozrnata žita, kvinojo, stročnice, brokoli, pšenične kalčke, zelenolistno zelenjavo, zelje, kuhana jabolka, slive, hruške in fige.

9. Zmanjšajte uživanje živalskih izdelkov.
Če že uživate meso in druge živalske izdelke, se prepričajte, da so bile živali vzrejene v naravnem okolju, njihovi hrani pa niso bili dodani hormoni in antibiotiki.

10. V svoje prehranjevanje vključujte lahko in toplo hrano.
Hrana naj bo lahko prebavljiva, hranljiva in naj čisti naše telo. Predlagamo recimo juhe, dušeno blitvo z ingverjem ali kvinojo s fižolom.

11. Uživajte zelišča in začimbe, ki podpirajo zdravje vaših prsi.
Regrat, koromač, rutica in indijski beluš preprečujejo toksinom, da bi se nalagali okrog tkiva dojk.

12. Redno masirajte svoje prsi.
Naše prsi so večinoma zgrajene iz maščobnega tkiva, zato v njih ni enako močnega pretoka krvi kot v drugih delih telesa. Ravno zaradi tega lahko tkivo v dojkah postane preveč neprekrvavljeno, energija v njem pa zastaja. Prsi zato vsak dan nežno masirajte s toplim ricinusovim ali sezamovim oljem. Tako boste spet aktivirali limfni sistem ter poskrbeli, da se strupi in odvečni hormoni ne bodo zadrževali v vaših prsih.

13. Suho ščetkanje.
Eden od najbolj učinkovitih načinov za povečanje cirkulacije, odstranjevanje strupov in stimulacijo limfnega sistema je nežno suho ščetkanje pred tuširanjem po prsih in okrog pazduh. Vedno  se ščetkajte v smeri srca.

14. Redna telesna aktivnost.
Zmerna telesna dejavnost ohranja hormonsko ravnovesje, krepi imunski sistem ter skrbi, da se iz telesa redno izločajo strupene snovi ali ama.

15. Globoko dihanje.
Globoko dihanje pomaga, da se sprosti napetost v našem telesu ter da se poveča energijski pretok med celicami, organi, mišicami ter drugimi tkivi.

Nasvet dneva:

Držite se vodila: kar je dobro za mene, je dobro tudi za moje prsi. Telesu zagotovite dovolj rekreacije in počitka, izbirajte zdravo prehrano in opazujte svoje dihanje. Prsim pa privoščite svobodo in ne ovirajte pretoka energije v njih s pretesnimi nedrčki. Redno jim namenite pozornost z masažo in suhim ščetkanjem.