5 načinov obvladovanja stresa

V predprazničnem času je stresa še več kot sicer, pravijo. Navajamo 5 načinov obvladovanja stresa po priporočilu ajurvedskih zdravnikov.

Stres je normalen fizični odziv na situacije, v katerih se počutimo ogrožene ali negotove. Grožnja je lahko resnična ali namišljena. Stres postane problematičen takrat, ko začne vplivati na naše zdravje, razpoloženje, partnersko zvezo, produktivnost, skratka na splošno kvaliteto našega življenja.

Ajurveda pravi, da je en od vzrokov stresa naša nezmožnost usklajevanja resničnega jaza (kar smo) z idealnim jazom (kar si želimo postati). Poglavitni vzrok stresa pa je neravnovesje doš – vate, pitte in kaphe. Ko nek stresor v nas povzroči stresni odziv, ta povzroči neravnovesje v vati. Slednje vodi v motnje metabolizma in izločanja encimov, kar se pokaže kot povišanje pitte. Rezultat je vpliv neravnovesja na ostale funkcije, kar se izrazi kot stagnacija, občutek teže, brezupa – kar kaže na neravnovesje v kaphi.

Ajurveda, veda o življenju, se predvsem posveča obnavljanju ravnovesja. Tretma temelji na individualni telesni konstituciji in neuravnovešenih došah. Nekateri načini, kako obvladovati stres s pomočjo ajurvede so:

1. Dincharaya ali dnevni režim predpisuje reden spanec in zdravo prehranjevanje.

2. Telovadba pomlajuje telo, kot tudi um. Z njo krepimo mišice in pripravljenost na spopadanje z dnevnimi stresorji. Redna vadba – joga, kolesarjenje, tek, hoja – je terapevtska.

3. Meditacija pomirja naš prezaseden um. Vpliva na boljšo koncentracijo, lajša stres, uravnava krvni pritisk in blaži anksioznost.

4. Dihanje je močno povezano z našo miselno naravnanostjo. Ko smo anksiozni ali v stresu, dihanje postane kratko in plitvo in obratno. Z zavestnim globokim in upočasnjenim dihanjem »iz trebuha« lahko umirimo svoje telo in um, ko se znajdemo v situaciji, ki je za nas stresna ali pa ga uporabljamo za vsakodnevno sproščanje, kot del našega delovnega urnika.

5. Če se sami s stresom ne znamo spopasti, lahko poiščemo profesionalno pomoč. Ajurvedska terapija in svetovanje vam lahko pomagata pomiriti um in odstraniti fizične simptome, ki jih povzroča stres. Ajurvedski tretmaji, kot je enkrat tedensko nanašanje olja na telo (Abhyanga), oljno polivanje čela (Shiro Dhara), uživanje mešanice zelišč v gheeju (sneh panam) so telesu in umu v veliko pomoč in lajšajo stres.

»Stresne situacije« nam pravzaprav same po sebi ne povzročajo stresa. Za stresni odziv smo v veliki meri odgovorni sami. Ta je odvisen od našega splošnega pogleda na življenje. Če se s situacijami spopadamo z optimizmom in umirjeno, nam stres ne bo prišel do živega. Vsakodnevno si lahko sami pomagamo s priporočili ajurvede ali pa poiščemo pomoč ajurvedskega zdravnika.