5 razlogov za čiščenje jezika

Ajurveda priporoča, da v jutranjo nego vključimo čiščenje jezika. To ima poleg odstranjevanja slabega zadaha še veliko drugih pozitivnih učinkov.

Ajurveda priporoča, da v jutranjo osebno nego  vključimo tudi čiščenje jezika. Med spanjem telo počiva, prebavni sistem pa se razstruplja. Strupi se po notranjih izločevalnih kanalih odlagajo na površini jezika, kar lahko vidimo kot obloge na jeziku. Te so lahko bele, rumene, celo rjave in zelene barve in so dober pokazatelj, kaj se dogaja v vašem telesu.

5 razlogov zakaj si je dobro vsako jutro očistiti jezik:

1. Boljši ustni zadah

Odstranitev bakterij, gliv, ostankov hrane in mrtvih celic z jezika močno izboljša ustni zadah.  Jezik lahko očistimo z namenskim strgalom ali čajno žličko. Čiščenje jezika z zobno krtačko pa ni dovolj učinkovito.

2. Boljša zmožnost okušanja

Po tem, ko odstranimo obloge na jeziku, so naše brbončice bolj izpostavljene različnim okusom. To vodi k boljšemu okušanju in uživanju v hrani. Ajurveda nas uči, da bolj, ko okusimo hrano, lažje jo telo prebavi, kar prispeva k boljšemu zdravju.  Če brbončice in receptorji za okus ne delujejo pravilno, naše telo ne more ustrezno komunicirati z možgani. To lahko vodi do lažnih hrepenenj po sladki in slani hrani. Telo ne more pravilno sporočiti možganom, kateri tip hrane potrebuje.

3. Čiščenje prepreči, da bi se strupi ponovno absorbirali v telo

Med spanjem se telo razstruplja. Če si ne čistimo jezika, se strupi ponovno absorbirajo v telo, česar si ne želimo. Čiščenje jezika odstrani strupe z jezika in iz telesa, izboljša zdravje in imunski sistem.

4. Izboljšano dentalno zdravje

Redno čiščenje jezika izboljšuje zdravje zob in dlesni. Bakterije na jeziku so odgovorne za parodontalne težave, zobno gnilobo, okužbo dlesni in celo izgubo zob.

5. Čiščenje je hkrati masiranje notranjih organov

Ali ste vedeli, da je vaš jezik odsev delovanja vaših notranjih organov? Ko vas zdravnik pregleda, mu jezik govori tudi o notranjem stanju telesa. Vsak delček jezika je povezan z določenim organom, podobno, kakor naša stopala. Čiščenje jezika je zato obenem tudi masiranje notranjih organov, kot pri akupunkturi.

Strgalo za jezik je kovinski (v nekaterih primerih plastičen) pripomoček, ki je upognjen v obliki črke U.  Čiščenje je dobro izvajati redno in v jutranjem času. Jezik iztegnite in strgalo namestite čimbolj proti grlu ter nežno potegnite do vrha jezika.  Postopek lahko ponovite tolikokrat, da imate čist in neobložen jezik.