6 ukrepov za zdravo pomlad

Pomlad je čudovit čas, ko se narava prebuja in cveti. Kaj lahko storimo, da bomo tudi mi cveteli skupaj z njo in se izognili izčrpavajoči »spomladanski utrujenosti«?

Vsak letni čas s seboj prinese svojevrstne vplive, ki jih čutimo tudi mi – pa če si to priznamo ali ne.  Če se odločimo prezreti naravo in delujemo proti njenim zakonitostim, delujemo hkrati tudi proti svoji lastni naravi. V tem primeru se lahko pojavijo težave, kakršna je tudi zloglasna utrujenost.

V začetku pomladi počasi element zraka – vato, ki je vladala pozimi, zamenjujeta elementa vode in zemlje. Ta lahko vplivata na povišanje doše kaphe v našem telesu. Kapha prinaša predvsem lastnosti, kot so težko, hladno, vlažno, stabilno, oljnato in sladko. Če imamo že brez pomladnih vplivov neravnovesja v tej doši, moramo paziti, da ti še dodatno ne povišajo težav, ki jih le-to prinaša; povečane telesne teže, počasne prebave, zaspanosti, nemotiviranosti itd. Kot ste najbrž sklepali že sami, je tudi t. i. »spomladanska utrujenost« le ena od posledic, ki jih prinaša vpliv neuravnovešene doše kaphe.

Kakšni so preprosti ukrepi, s katerimi lahko borimo proti prekomernemu vplivu kaphe, zacvetimo skupaj s pomladjo in ohranimo zdravje v tem času na naraven način?

1. Vsak dan uživajmo med.

Med je naravno zdravilo, s katerim se izognemo boleznim, ki jih povzroča presežek kaphe.

2. Pijmo ingverjev čaj z medom.

Ingverjev čaj z medom pospešuje leno prebavo.

3. Izogibajmo se hladni, mastni in sladki hrani.

Vse naštete lastnosti namreč povečujejo kapho došo. Jogurti in sladkarije torej niso najbolj primerni.

4. Bodimo redno aktivni.

V spomladanskem času ajurvedski zdravniki priporočajo bolj živahno gibanje na prostem, s čimer se telo prebudi po običajno manj aktivni zimi. S tem poskrbimo za prekrvavljenost telesa, borimo pa se tudi proti lenobnim spomladanskim vplivom.

5. Spanje čez dan je strogo prepovedano!

Tudi to vpliva na povišanje kaphe. Spomladi je dovolj spanec ponoči. Vstajajte zgodaj.

6. Pomlad je čas za razstrupljanje.

To je odličen čas za obnovo telesa in čiščenje strupov, ki so se nabrali čez zimo. V ajurvedi je to najbolj primeren čas za Panchakarmo – večdnevno razstrupljanje telesa in jemanje zelišč, ki krepijo imunski sistem.

 

Nasvet dneva

Pomlad je lahko prelep, poživljajoč in očiščujoč letni čas. S preprostimi ukrepi za uravnavanje kaphe doše lahko poskrbimo, da bo to čas cvetenja tudi za nas.