7 ajurvedskih vodil za jesen

7 ajurvedskih vodil za jesen

Kako se jeseni s pomočjo prehrane izognemo vrsti težav, kot so suha koža, zaprtje, vetrovi, napihnjenost pa tudi anksioznost, zaskrbljenost, umska zmedenost?

Jesen (vata čas) s seboj prinaša hlad in suhost. Če pustimo, da nam slednja prideta do živega in se izrazita kot neravnovesje v vati doši, nam lahko povzročita težave, kot so suha koža, zaprtje, vetrovi, napihnjenost, znižan apetit, kolcanje, na psihičnem oz. čustvenem nivoju pa anksioznost, zaskrbljenost, strah, umsko zmedenost itd.

Pri izbiri ustrezne jesenske prehrane se lahko ravnate po dveh preprostih pravilih iz ajurvede: »Enako poveča enako« in »Nasprotja se izravnajo.« Torej, če ima jesen predvsem suhe in hladne kvalitete doše vate, lahko te učinke uravnovesite z nasprotnimi. Jeseni torej jejte predvsem toplo in močnato hrano –  sladkega, slanega in kislega okusa.

1)      Jeseni so priporočljivi topli zajtrki in večerje. Izogibati se je potrebno hladnim pijačam, predvsem po obrokih ali med obroki.

2)      Odsvetovana je surova in hladna prehrana, kot so solate in surova zelenjava.

3)      Izogibajte se prehrani, ki povzroča vetrove in napihnjenost.

4)      Uživajte sezonsko zelenjavo in sadje. Enolončnice in juhe so lahko prebavljive, hranljive in grejejo telo od znotraj, zato so zelo priporočljive v hladnih jesenskih dneh. Jabolka in hruške naj bodo skuhana (kompot).

5)      Uživajte (basmati, rjavi) riž, ječmen in pšenico. Tudi polnozrnate in ajdove testenine so v tem času zelo koristne.

6)      Za kuho uporabljajte ghee (prečiščeno maslo) in druga zdrava olja, kot je mandljevo, sezamovo ali sončnično, ki vas bodo naoljila odznotraj in spodbujala absorpcijo koristnih snovi.

7)      Od začimb uporabljajte tiste z ogrevalnim učinkom, kot je črni poper, ingver, cimet in asafetida, ki pomagajo zanetiti prebavni ogenj.

Jesen je čas novih začetkov. Poskusite zmanjšati učinek stresa na vaše počutje s prijaznim in pomirjujočim odnosom do sebe. Poskrbite, da vam bo toplo in skrbite za redno sproščanje. Tudi hladna in nepravilna prehrana lahko vpliva na povišanje vate ter občutek živčnosti, zmedenosti in strahu. Torej, če se zalotite, da vas preplavljajo takšna občutja, pomislite tudi, če ste prej kaj takšnega pojedli.