7 naložb vase

Ajurveda modro pravi: Ostani povezan z naravo – s svojo notranjo naravo in izkusil boš pravo srečo in trdno zdravje. Navajamo 7 praks, ki predstavljajo naložbo v vaše zdravje in dobro počutje.

1.       Meditiranje: Meditacija je ključ do jasnih misli. Dobro vpliva na vaš um kot tudi na vaše telo.  Izbirate lahko med različnimi vrstami meditacije. Že 15 minut na dan je dovolj, da se pokažejo pozitivni rezultati. Lahko se odločite za mantre ali pa meditacijo v tišini, kjer se osredotočite le na vdih in izdih. S tem se vaš živčni sistem uravnovesi in umiri.

2.       Oljna samomasaža: Vsak dan si s toplim oljem masirajte svoje telo.  Po masaži se stuširajte s toplo vodo. Kmalu bodo vidni rezultati, kot so: sijoča koža, boljša prekrvavljenost telesa, močnejše mišice, boljša limfna drenaža, umirjen živčni sistem in globoka sprostitev. V ajurvedi so predpisana različna olja za posamezne konstitucije. Konstituciji vata in kapha lahko uporabljata sezamovo olje, pita pa sončnično ali olivno olje. Potrebovali boste 100 ml toplega olja. Na vrh glave si nanesite eno žlico olja in si s prsti zmasirajte glavo. Nato še obraz, vrat, prsi, trebuh, roke in noge. Na prsih in trebuhu masirajte v krožnih gibih. Na okončinah delajte dolge potege. Enako naredite na hrbtnem delu.

3.       Uživanje tekočine: Pijte toplo vodo. Opustite navado pitja hladne vode in hladnih pijač. Hladna tekočina pogasi vaš prebavni ogenj. Prebavni ogenj je zadolžen za ustrezno prebavo in absorbiranje hranil. Imeti zdrav prebavni ogenj je eden od ključnih dejavnikov zdravja. Če je vaš prebavni ogenj šibek in počasen lahko pridobite na teži, pojavijo se alergije in slab apetit. Voda, ki se je 10 minut kuhala bo izboljšala prebavni ogenj in očistila prebavni trakt. Pijte toplo vodo z limoninim ali limetinim sokom. To bo izboljšalo vašo prebavo, razredčilo maščobne snovi in pospešilo izločanje.

4.       Kuhanje: Pripravljanje obrokov je dober kazalnik samooskrbe. Sezonska hrana pripravljena s pozornostjo in ljubeznijo bo imela dolgoročno dober vpliv na vaše zdravje. Sezonsko hrano kupite pri lokalnem pridelovalcu hrane. Ekonom lonec in kuhalnik riža sta najbolj osnovni opremi za pripravo zdravih obrokov doma.

5.       Umiritev: Vsak dan si vzemite odmor in pojdite v naravo.  Odstranite vse elektronske naprave in uživajte v globoki tišini. Vaša tišina bo postala bistrejša, intuicija močnejša in povezali se boste z naravo. Kot veste, ste ustvarjeni iz petih elementov: zrak, ogenj, voda, prostor in zemlja. S tem, ko čas preživite v naravi, ste izpostavljeni morskemu vetrcu, toplini sonca, zdravilni energiji vode, ustaljenosti zemlje.

6.       Gibanje: Ples vas poveže z vašo dušo in ni le groba vadba. Gibanje, izražanje in eleganca, ki jo začutite ob poslušanju glasbe vas bo povezala z naravnimi ritmi vašega telesa. Sveti ples je način komuniciranja z božanskim. Telesna drža, gibanje rok in mimika vodijo k lepoti fizičnega telesa in srca.

7.       Sprostitev: Bodite pozitivni in zaupajte, da se bo vse odvilo, kot se mora. To zna biti izziv za veliko ljudi. Vendar bolj, ko smo povezani z višjo zavestjo, bolj se nam uresničujejo želje. Verjemite, da ste pripravljeni za uresničitev in sprejem želja. Z rojstvom smo si pridobili pravico, da izkusimo veselje in polnost življenja.

Nasvet dneva:

Teh 7 praks poskusite vključiti v svoje življenje, saj boste tako uživali sadove brezčasne modrosti, Ajurvede. Naj postanejo del vašega življenja.

Uživajte v raziskovanju in skrbi zase.