7 namigov za lajšanje pomladnih alergij

Vam alergija na cvetni prah preprečuje, da bi s polnimi pljuči zadihali v pomlad? Morda vam pri tem lahko pomaga kakšen od 7-ih ajurvedskih namigov.

Pomlad prinaša toliko lepega – poslušanje žvrgolenja ptičkov, občudovanje prebujajočega se rastlinja in uživanja v svežih vonjavah. Vendar žal mnogi med nami ne morejo v polnosti uživati njenih čarov; njihove oči so razdražene, muči jih stalno kihanjesmrkanje in oteženo dihanjeKako si alergiki na cvetni prah lahko povrnejo pomlad? Kakšne namige jim ponuja ajurveda?

Ajurveda vidi vzrok alergij v povišani kaphi oz. v elementih zemlje in vode. Lastnosti teh dveh elementov – hladno, težko, gosto, gladko in stabilno se v presežku lahko izrazijo kot zaprtje, nabiranje sluzi, kihanje in nahod. Vzporedno s temi težavami se lahko pojavi tudi šibek prebavni ogenj. Proti vsem naštetim nadlogam se ajurveda bori z uporabo kvalitet, ki so nasprotne kaphi (toplo, lahko, živahno in jasno) v vsem, kar alergik počne – v dieti, zeliščih in dnevni rutini.

Kakšni so torej ajurvedski namigi alergikom?

1.      Izogibajte se mlečnim izdelkom.

Predvsem hladnim mlečnim izdelkom, kot sta jogurt in kefir, saj imajo podobne lastnosti, kot kapha – so hladni, težki in gosti. Občasno si lahko privoščite tople mlečne izdelke, kot je npr. pečena mozzarela.

2.      Jejte toplo, kuhano hrano.

Pripravljajte si jo z ghee-jem. Topla in kuhana hrana namreč podari našemu prebavnemu ognju nekaj časa za počitek. Šibek prebavni ogenj težko prebavi surovo hrano, kar telesu prepreči dostop do njenih hranil ter ustvarja toksine. Več surove hrane lahko uživate poleti, ko je naš ‘agni’ na splošno močnejši.

3.      Naredite ajurvedsko čiščenje.

Panchakarma/razstrupljanje je idealni način čiščenja toksinov iz telesa in urejanja prebave. Priporočena pogostost izvajanja panchakarme je 2x letno.

4.      Uporabljajte neti posodico za izpiranje nosu.

Ta pomaga očistiti nosne kanale in alergene, ki dražijo nosne prehode ter sinuse. Uporabljajte soljeno vodo in se pozanimajte o pravilni uporabi.

5.      Nasyam.

Nasyam je tretma, pri katerem se vlaži nosne prehode s pomočjo zeliščnih kapljic. Izvaja se ga večinoma v sklopu panchakarme in je zelo blagodejen in koristen proti težavam z alergijami.

6.      Rekreirajte se in izvajajte pranajamo.

Poskrbite za svoje telo in kardiovaskularni sistem z redno telovadbo. Vsakodnevno izvajajte pranajamo ali druge dihalne tehnike, saj vam bodo pomagale tako na fizični, mentalni, kot na spiritualni ravni. Poleg pranajame priporočamo tudi druge tehnike, kot so anuloma-viloma, bhastrika in kapalabhati.

7.      Uživajte zeliščne dodatke in začimbe.

Uporabljajte grelne začimbe, ki spodbujajo prebavni ogenj – predvsem ingver, cimet, kurkumo in črni poper. Svoji prehrani lahko dodate tudi ajurvedska zelišča, ki podpirajo in pomlajujejo dihalni sistem; tulsi (sveta bazilika), pippali (dolgi poper) in sladki koren.

Nasvet dneva:

Če trpite zaradi alergije na cvetni prah, ne obupajte. Poskrbite za razstrupljanje telesa s panchakarmo in primerno dieto, ki vsebuje čim manj mlečnih izdelkov in mesa. Prebavi pomagajte s toplo hrano in grelnimi začimbami, v svoj vsakdan pa vključite tudi zdravilne dihalne tehnike, ki vam najbolj ustrezajo.