7 nasvetov za uskladitev z luno

V veliko pomoč pri zdravljenju menstrualnih težav mi je bila ajurveda, zato sem se odločila svoje ugotovitve strniti v 7 preprostih nasvetov, ki morda lahko pomagajo še kakšni ženski.

prejšnjem članku sem navedla nekaj splošnih pogledov ajurvede na ženski cikel, ta članek pa je nastal iz golega navdušenja nad tem, da se je po 16-ih letih »matranja« s hudimi menstrualnimi bolečinami (ublažile so jih le močne tablete z vrsto stranskih učinkov), PMS-ji, trajajočimi po 14 dni in neredno menstruacijo, moj cikel končno uskladil. Bolečine so le še bled odsev prejšnje več-dnevne agonije, PMS-ji skoraj neobčutni in redne krvavitve, ki se vedno »najavijo« prav na prazno luno. V veliko pomoč mi je bila prav ajurveda, zato sem se odločila svoje ugotovitve strniti v 7 preprostih nasvetov, ki morda lahko pomagajo še kakšni ženski.

Sedaj bo ravno eno leto odkar sem se zaradi svojih težav udeležila ajurvedskih razstrupljevalnih terapij – panchakarme. Terapija, predpisana dieta in zelišča so me vsekakor podprle pri zdravljenju, saj je od takrat šlo le še navzgor. Veliko pa sem morala narediti tudi sama, zato lahko na lastni izkušnji potrdim besede dr. Manija, da je ajurvedsko zdravljenje »timsko delo«. Ne le, da moraš za lastno zdravje skrbeti tudi sam, vsak dan posebej, temveč moraš vanj vključiti svoje celotno bitje – ne le telo, temveč tudi um in dušo…

  1. V času pred in med menstruacijo uživaj lahko, hranljivo in toplo hrano. Izogibaj se sladkorju, alkoholu in kofeinu, sploh pa mrzlim pijačam. Hrepenenju po sladkem se lahko izogneš z uživanjem kompleksnih ogljikovih hidratov…Več o prehrani si lahko prebereš v članku o menstrualnih težavah.
  2. Pri zdravljenju te lahko podprejo ajurvedska zelišča, kot so shatavari, ašvaganda in ashoka. Pomembno je, da prej obiščeš ajurvedskega zdravnika, da ti svetuje zelišče, ki je primerno zate. Ajurvedska zelišča nimajo stranskih učinkov, kakor jih imajo močne (protibolečinske) tablete. Kontracepcijske tabletke pa poleg stranskih učinkov še “zadušijo” komunikacijo z lastnim telesom in njegovimi potrebami.
  3. Redno izvajanje joge uravnoveša celotno bitje, torej tudi ženski cikel. V Hatha jogi tradicionalno ne izvajajo joge na posvečene »lunine dneve«, torej na prazno in polno luno. Ženskam je odsvetovana še joga na prve tri dneve menstruacije, saj je to čas obnove, ki podpre apano. Sodobniki so mnenja, da se joga med menstruacijo lahko izvaja, vendar le odprte položaje. Izvajate lahko tudi »pozdrav luni«. Ta v nasprotju s »pozdravom soncu« deluje pomirjevalno in obnavljajoče, ter aktivira energije svete ženskosti, »devi ma«.
  4. Prizemljuj se. Zdrav cikel je odvisen predvsem od delovanja spodnjih dveh čaker. Korenska – muladhara čakra nas povezuje z elementom zemlje ter prinaša stabilnost in notranjo varnost. Pod njenim vplivom apana izloči menstrualno kri ven iz telesa. Bosa hoja po zemlji in vizualizacije, v katerih razraščamo nevidne korenine v tla, so lahko v pomoč.
  5. Povezuj se z žensko esenco, obrni se navznoter. Spolna – Swadhistana čakra ali »dom vitalne sile« je povezana vodnim elementom, reko življenja, njen simbol pa je prav lunin krajec. Slednji simbolizira receptivnost in maternico, torej ženskost. Nad drugo čakro je »sončni pletež«, center moške energije. Če daješ preveč poudarka aktivnosti in zunanjem udejstvovanju v svetu, se zgodi, da tretja čakra izčrpa moči druge, kar ošibi moč apane in poruši ravnovesje menstrualnega cikla. Posebej med samo krvavitvijo je ključno, da najdeš čas zase, za meditacijo in počitek. Občutki “tečnobe” in razdražljivosti so znak, da ignoriraš notranje procese. Prav neverjetno je, kakšen paket obnovljene energije, moči in novih uvidov prejmeš, če si v času menstruacije zagotoviš počitek, tišino in nedejavnost.
  6. Zavestno se usklajuj z luninim ciklom. Sledi rasti in pojemanju lune od mlaja do ščipa. Žensko telo se odziva na vsako lunino fazo, zato opazuj vsako najmanjšo spremembo, ki nastane v tvojem telesu. Zavestna vez s telesom je ključnega pomena, saj le tako lahko razvijemo čute, ki nam povedo, kaj je v določenem trenutku za nas dobro. Svoje faze menstruacije primerjaj z ustreznimi fazami lune – čas krvavenja s prazno luno, ovulacijo s polno ter vse vmesne faze. Ali tvoja menstruacija dejansko pade prav na mlaj, ni pomembno. Cilj je, da se povežeš z naravo svojega telesa.
  7. Pobrskaj po svojem umu. Menstruacija oz. »Lunini dnevi« so sveti dnevi. Če nisi tega mnenja ali pa se ti misel celo upira, morda nosiš občutek sramu do tega vidika svojega telesa. V tradicionalnih kulturah so prihod menstruacije pri deklicah počastili z obredi, v modernih kulturah pa nam takšno ozaveščanje prehodov manjka. K sreči pa se ponovno obuja gibanja »rdečih šotorov«, ki vračajo svetost ženskim dnem (http://rdecisotor.com/ in http://alunatemple.blogspot.com/).

Sonca Menart