Agni – element ognja

V soboto, 21. junija bomo dočakali najdaljši dan celega leta. Čas poletnega solsticija je zaznamovan z elementom ognja, agnijem. Kaj je agni in kako se odražajo njegovi različni obrazi v našem telesu, čustvovanju in v duhovnem razvoju?

‘Ajurveda ni le oblika medicine, ki izvira iz stare Indije, niti ne bi smela biti razumljena preprosto kot način prehranjevanja ali uporabe zelišč. Ajurvede ne moremo »prevreti« na eno samo stvar. Je popoln jogijski sistem namenskega življenja, po katerem optimiziramo telo in um in ju pripravimo na višanje zavestiZdravljenje je naravni stranski učinek tega procesa.

Od časov, ki se jih nihče več ne spominja, so jogiji poznali skrivnost oblikovanja močnega, mladostnega telesa, ki je zmožno nositi velike količine prane. Ta skrivnost temelji na prebavni sili ognjene tattve (elementa ognja), ki jo v tem kontekstu imenujemo agni.’ (Jai Dev Khalsa)

Kaj je agni?

‘Kakor vročina sonca omogoča življenje na Zemlji, tako vročina agnija vzdržuje življenje v telesu.’ (Yogi Bhajan)

Fizični oz. telesni aspekt agnija

Agni je biološki ogenj, ki upravlja metabolizem. Navzoč je v vsem telesu, v vsakem tkivu in v vsaki celici. Po svoji funkciji je podoben pitti, zato se ga lahko smatra za sestavni del telesnega pitta sestava. Pitta vsebuje energijo zagrevanja, ki pomaga prebavi. Ta energija zagrevanja je agni. Pitta in agni sta v bistvu isto, z eno subtilno razliko: pitta je tisto, ki vsebuje, agni pa je vsebinaPitta se kaže v želodcu kot želodčni ogenj, agni. Naloga agnija je hranjenje telesnega tkiva in zaščita imunskega sistema. Uničuje mikroorganizme in toksine v želodcu, tankem in debelem črevesu. Za zdravje je uravnotežen agni bistvenega pomena, motnje v agniju pa so eden glavnih vzrokov za bolezen. Od njega je odvisno dolgo življenje, njegove funkcije pa so tudi inteligenca, dojemanje, percepcija in razumevanje.

Čustveni in duhovni aspekt agnija 

Element ognja obstaja na vseh ravneh življenja. Le človek pa naj bi imel možnost, da spozna njegovo preobražajočo in očiščujočo moč na čustveni in duhovni ravni. Mojstri kundalini joge pravijo, da se s to močjo lahko srečamo le preko »sadhane«, duhovne prakse;

‘Vse živo temelji na elementu ognja. Agni je v mineralnem kraljestvu vulkanski ogenj. Agni rastlinskega sveta je ogenj fotosinteze, ki transformira sončno svetlobo v prano-življenje. Prebavni ogenj živalskega kraljestva je ogenj telesa (janthar agni), ki transformira pranično življenjsko silo v telesna tkiva. Naloga človeka je nato preobraziti telo in um v zavedanje, skozi ogenj sadhane (duhovne prakse). Preko sadhane doživimo najbolj subtilen in željen aspekt agnija, sevalno, žareče telo.’ (Jai Dev Khalsa)

Agni tattva je ogenj kundalini energije, ki jo lahko dvignemo s prakso kundalini joge. Pomaga pri prebavi in absorpciji hrane, s tem pa preskrbi celotno telo z vitalno energijo, ki jo potrebujemo za preživetje. Agni tattva »izžge« naše karme, naše blokade in naše strahove. Da nam moč zaveze, discipline, volje in zmožnosti udejanjanja naših namenov. To je moč prebavljanja, absorpcije in asimilacije obojega – fizičnega in emocionalnega. Skozi pravilno rabo tega elementa se naučimo v popolnosti predelati izkušnje, ki nam jih posreduje življenje.

Ogenj je agent zdravljenja in transformacije. Ko je prisoten v pravi in kontrolirani količini, povzroča dinamične spremembe in očiščenje. Materijo uporablja kot gorivo in jo preobraža v energijo. Če je v presežku in izven kontrole, se lahko manifestira kot izgorelost oz. kot uničujoča sila. Ogenj lahko spodbuja ognjena čustva, kot so jeza, zavist, trma, zamere in ljubosumje, po drugi strani pa se v njem skriva potencial za izražanje strasti, energičnosti, svetlobe, toplote in ljubezni. Element ognja v sebi lahko usmerimo navzven, proti drugim in jih s tem opečemo ali pa ga usmerimo proti svoji notranjosti in sprožimo samoočiščenje.

‘Ko prakticiraš jezo, prakticiraš norost…Jeza te povede nižje od človeka, da postaneš podoben zveri. Ampak po drugi strani, če to jezo usmeriš proti svojim šibkostim, boš popoln. Bodi jezen, če ne narediš, kar je prav. Jeza je bila ustvarjena za samoočiščenje. Ne za požiganje tistih okoli tebe.” (yogi Bhajan)

Ognjeni element je povezan s tretjo čakro 

Ognjeni element kraljuje v tretji čakri, sončnem pletežu. Tretja čakra je center moči volje in kontrole. To je center rezervne energije. Brez močne tretje čakre imamo lahko ogromno idej in dobrih namenov, vendar jih ne zmoremo manifestirati. Mojstri kundalini joge pravijo, da se dvig kundalini energije sproži prav iz te čakre. Rezervna energija v področju okoli popka se zbere, nato pa potuje po dveh kanalih do korenske čakre. Tam prebudi zvito kačo, ki simbolizira spečo kundalini energijo in ta se nato dvigne gor po hrbtenici skozi vse živčne centre/čakre.

Ajurvedska dieta v času poletnega solsticija 

V naravi ognjeni element doseže svoj višek v času poletnega solsticija, ko je moč sonca najmočnejša v letu. Letos bomo najdaljši dan leta dosegli v soboto, 21. junija. Ker se podnebne spremembe odražajo tudi v naših telesih, to pomeni tudi porast ognja v nas samih. Da boste lahko kar najbolje izkoristili njegove očiščujoče lastnosti, lahko v času poletnega solsticija poskusite s posebno nekajdnevno mono dieto, ki vključuje izključno uživanje Kitcharija – mung fižola (zelene soje) in riža. Uživanje Kitcharija je po ajurvedi najboljši način obnove prebave, saj čisti telo, istočasno pa prižiga ogenj in oskrbuje tkiva s hranili. Našo solsticijsko dieto lahko obogatimo še z »Zlatim mlekom« s kurkumo, ki ima neštete zdravilne učinke, med drugim deluje protivnetno.

Namig dneva

Agni tattva je prakasha, bleščava duše, uvid in intuicija uma in prisotnost zavedanja. Pomaga nam pri harmoniziranju tretje čakre, transformaciji jeze (in drugih ognjenih čustev) v predanost in ozdravi naš um in telo, da lahko izrazimo svojo dušo. Če svoj ogenj kontroliramo, lahko z njegovo pomočjo izžgemo svoje strahove, kar nam omogoči, da se lahko osredotočimo na višje cilje svoje dušne poti.