Ajurveda in sokovi

Hiša Ayurveda začenja s prvim od koristnih namigov za boljše zdravje, počutje in življenje, ki se najbolje sklada z zakoni narave, katere del smo. Znanje bomo črpali iz ajurvede, tradicionalnega indijskega nauka, ki združuje medicino in filozofijo in ga z vami delili vsakih 14 dni. Upamo, da boste našli kakšen zanimiv in uporaben namig zase in ga vpletli v svoj vsakdan.

 

Ajurveda in sokovi

Po ajurvedi sok pomeni svežo pijačo iz ekološkega svežega sadja, zelenjave ali zelišč, sobne temperature, ki se ga zaužije takoj. Vse ostale pijače, ki smo jih navajeni tako poimenovati pa si tega imena po ajurvedi ne zaslužijo.

Sveže stisnjen ekološki sok je življenski nektar.

Ajurveda vidi sok kot najmočnejšega med medicinskimi pripravki. To pomeni, da lahko le usposobljen zdravnik predpiše dieto s sokom za daljše obdobje.

Za dobro prebavo sokov je zato koristno poznati nekaj pravil:

– Jejte raje cele ekološke sadeže, saj je sok težje dozirati v telesu ustreznih količinah.

– Uživajte le eno vrsto ekološkega sadja naenkrat, da ne pride do fermentacije.

– Sadne solate pojejte sveže, brez dodatkov čokolade, sladoleda ali stepene smetane, saj še dodatno otežijo prebavo sadja. Lahko pa jeste sladice s stepeno smetano in kuhanim ekološkim sadjem.

– Konzervirano sadje vsebuje preveč sladkorja in drugih konzervansov in ne more biti nadomestilo za sveže ekološko sadje.

– Sadje spremeni naš pH v alkalnega, zato telo po zaužitju potrebuje nekaj časa, da se vrne v normalno stanje. Telesu lahko pomagamo tako, da poleg sadja zaužijemo še pol kozarca tople vode ali razredčen sok s toplo vodo (50/50).

– Ekološki zelenjavni sokovi ne delujejo tako stresno na telo, kakor sadni. Vendar pazite, da ne zmiksate več kot 3 ali 4 vrste zelenjave med seboj in da zelenjave ne kombinirate s sadjem.

– melone in lubenice uživajte posebej, ker jih ni dobro kombinirati z drugimi živili. Ne jejte jih takoj, ko jih vzamete iz hladilnika.

– Izbirajte sokove, ki so primerni vašemu telesnemu tipu:

Vata – lahko uživa svež, razredčen sok marelice, korenja, češnje, grozdja, grenivke ali pomaranče, ki ne sme biti hladen.

Pitta – dovoljeni so razredčeni sokovi, iz povečini sladkega sadja; sladkih jabolk, sladkih marelic, češenj, rdečega in vijoličnega grozdja, granatnih jabolk in sladkih sliv. Sokovi naj bodo mlačni.

Kapha – prednost imajo razredčeni sokovi iz sadja s trpkim okusom, kot so jabolka, marelice, češnje, brusnice, hruške, granatna jabolka in slive.

 Pomarančni sok ni nekaj, kar bi lahko vsi brezskrbno uživali kot vodo. Močno namreč povečuje pitto in kapho ter je primeren za vato. Vendar pozor – če ga uživamo hladnega, povečuje tudi vato.

– Sok iz sladkega granatnega jabolka je zdravilo, ki znižuje pitto. Dnevni odmerek naj ne bo večji od 1/2 kozarca soka, zmešan s 1/2 kozarca tople vode.

 

Nasvet dneva:

Pravilo “več je bolje” pri uživanju ekoloških sokov ne velja. Kozarec svežega, mlačnega, doma iztisnjenega in razredčenega soka iz ene vrste ekološke zelenjave ali sadja, z upoštevanjem vaše doše in letnega časa bo imelo neprimerljivo več ugodnih učinkov, kot litri hladnega soka s konzervansi, ki vsebuje ducat “nezdružljivih” sadežev. Zmernost je ključ. Naše telo lahko sprejme le kolikor zmore, ostalo se spremeni v toksine.