Naša odpornost ni odvisna le od dednosti in pogojev, v katerih živimo. Kaj je po ajurvedi ”pridobljena imunost” in kako jo doseči?
Najbrž ste se že vprašali, zakaj nekateri posamezniki ob prisotnosti mikrobov zbolijo, drugi pa ne. Ajurveda razlaga, da je ta pojav odvisen od našega trenutnega ravnovesja v telesu. Imunski sistem osebe z uravnovešenimi došami oz. biološkimi energijami (vata, pitta in kapha), z dobro delujočim prebavnim ognjem, urejenim izločanjem (urina, blata in potu) in vzpostavljeno harmonijo telesa in uma se zlahka upira patogenim organizmom, ki prežijo nanj.
Kaj vse določa našo imunost?
- Določena raven zaščite, ki smo jo podedovali od staršev v času spočetja.
- Zunanji pogoji – pogoji, v katerih živimo, letni čas, starost…
- In dejavniki, na katere lahko sami vplivamo – to je t.i. ”Pridobljena imunost”. To je izboljšanje načina prehranjevanja in življenjskega sloga, uživanje zdravilnih zelišč, izvajanje joge in meditacije itd.
Kako imunski sistem deluje?
Dobro delujoč imunski sistem učinkovito ločuje med lastnimi in tujimi tkivi ter se na tuja ustrezno odzove. Če deluje preslabo, dovoljuje nemoten razvoj škodljivim organizmom, če pa se odziva premočno in je napačno usmerjen, začne napadati svoje lastne celice kot sovražne.
Kakšni so vzroki slabe imunosti?
Ama (toksini) so po ajurvedi glavni krivec za vse fizične bolezni. Ama in slaba prebava preprečujeta absorpcijo hranil v telo, kar slabi njegovo obrambo. Povzročata ju nezdrava prehrana in življenjski slog pa tudi stres in naša neuspešnost pri ”prebavljanju” negativnih čustev. Škodi nam zlasti tisto početje, za katero vemo, da za nas ni dobro. Moč naše volje in osebnosti sta v neposredni povezavi z delovanjem našega imunskega sistema.
Kako si lahko ”pridobimo imunost”?
1. Držimo se prehrane, ki je v skladu z našo telesno konstitucijo. Pazimo na ustrezno velikost porcij in na rednost obrokov. Živila, kot so mleko, ghee (prečiščeno maslo) in med, krepijo ‘ojas‘ (subtilno esenco, ki podpira imunski sistem). Uživajmo dovolj svežega, ekološko pridelanega sadja, zelenjave, oreščkov in stročnic. Topla voda in ingverjev čaj spodbujajo ‘agni‘ (prebavni sistem). Omejimo vnos sladkorja in alkohola, saj škodita belim krvničkam in tako slabita imunski sistem.
2. Uvedimo koristne življenjske navade, kot so vzdrževanje zdrave telesne teže, redna telesna aktivnost in ustrezno količino kakovostnega spanca.
3. Ajurvedska zelišča in začimbe, kot so amla (indijska kosmulja), tulsi (sveta bazilika), ashwagandha (Withania somnifera), guduchi (Tinospora Cordifolia), sladki koren (Glycyrrhiza glabra), pippali (dolgi poper, Piper longum), kurkuma, ingver, česen, črni poper, neem, ter nekatera zahodna zelišča, kot so osha (Ligusticum porteri) in ameriški slamnik, so znana kot močna krepčila za imunski sistem. Za krepitev imunosti, nežno čiščenje in vzdrževanje črevesja ter razstrupljanje telesa ajurveda uporablja tudi pripravek iz treh sadežev triphala.
4. Poskusite z jogo, meditacijo in različnimi dihalnimi tehnikami. Vse našteto namreč zmanjšuje stres, izboljšuje spanec in krepi imunski sistem.
Nasvet dneva:
Naša odpornost ni odvisna le od dednih dejavnikov in pogojev, v katerih prebivamo. Največ lahko za svojo odpornost naredimo ravno mi sami. Najpomembnejše pri tem je, da poskrbimo za zdravo prebavo – tako hrane, kot negativnih čustev. Občutek, da sami sebi zagotavljamo čustveno varnost oz. ‘čustveno odpornost’ – ne glede na zunanjo situacijo – prav tako blagodejno vpliva na stanje našega telesa in imunost.