Ajurveda z domačimi rastlinami: ŠENTJANŽEVKA

Ajurveda z domačimi rastlinami: ŠENTJANŽEVKA

Z ajurvedskega vidika je šentjanževka odlična zdravilna rastlina, ki uravnoveša vse vegetativne motnje vate in hkrati zmanjšuje pito. Zaradi takšne kombinacije učinkov je šentjanževka najboljša protistresna rastlina za telesno, duševno in duhovno počutje. Kot medhja rasajana krepi duha, izboljšuje razpoloženje in blaži bolečine.

Ajurveda z domačimi rastlinami: ŠENTJANŽEVKA

Hypericum perforatum

 

Rasa: sladko, grenko

Guna: lahko, suho

Virja: hladilna (šita)

Vipaka: sladko (madhura)

 

Doša: uravnoveša vse doše

Šentjanževka je že od nekdaj rastlina svetlobe in luči. Kot zdravilno zel z duhovnim učinkom so jo uporabljali že pri germanskih obredih ob poletnem in zimskem sončevem obratu. V najstarejši ohranjeni knjigi o samostanskem zdravilstvu Lorscher Arzneibuch jo priporočajo kot najboljše zdravilo proti melanholiji. Tudi zdravnik Paracelzij (1493-1541), eden od utemeljiteljev sodobne medicine, je cenil zdravilno moč šentjanževke. Po njegovem mnenju je bila rastlina iz družine krčničevk vsestransko zdravilo, ki ga je bog poslal ljudem v pomoč in za zdravje.

 

Mir in sprostitev za telo in duha 

Z ajurvedskega vidika je šentjanževka odlična zdravilna rastlina, ki uravnoveša vse vegetativne motnje vate in hkrati zmanjšuje pito. Zaradi takšne kombinacije učinkov je šentjanževka najboljša protistresna rastlina za telesno, duševno in duhovno počutje. Kot medhja rasajana krepi duha, izboljšuje razpoloženje in blaži bolečine.

Pripravki iz šentjanževke učinkovito pomagajo pri živčni izčrpanosti, strahovih in motnjah spanja. Z njimi lahko zdravimo tudi težave živčnega izvora z želodcem, črevesjem in žolčem. Hkrati pa je šentjanževka zaradi svojih celilnih lastnosti priljubljena rastlina za prvo pomoč pri ledvenem useku (lumbagu), revmatizmu, brazgotinah, opeklinah, nategu mišic, pri odprtih ranah, pasavcu in nevralgijah. V obliki olja, ki ga lahko na zelo preprost način pripravimo sami, razvije svoj najboljši učinek proti bolečinam v hrbtu in križu ter proti nevralgijam.

Rastlina za živce, kot šentjanževko pogosto imenujejo, ni odlično naravno zdravilo proti depresijam le za odrasle, redno uživanje čaja ali kapljic iz šentjanževke je priporočljivo tudi za otroke, ki jih mučijo strahovi, ki imajo težave s spancem in koncentracijo ali ki močijo posteljo.

 

Medsebojno učinkovanje

Če redno uporabljate pripravke iz šentjanževke, upoštevajte, da se nekatere zdravilne snovi in zdravila, kot sta ciklosporin in fenprokumon, ali kontracepcijske tablete zaradi medsebojnega učinkovanja z zdravilno rastlino v telesu hitreje razgradijo, kar njihovo učinkovitost oslabi.

 

Šentjanževo olje

Pri manjših odrgninah, lahkih opeklinah, hematomih in zmečkaninah.

1 pest sveže nabranih cvetov ali vršičkov šentjanževke

750 ml ekstra deviškega olivnega olja

1 Cvetove ali vršičke šentjanževke damo v velik steklen kozarec in jih prelijemo z oljem, tako da so popolnoma pokriti. Zaprt kozarec postavimo na sončno mesto in vsebino redno pretresamo.

2 Po 6-8 tednih postane olje rdeče. Precedimo ga skozi krpo in z roko iztisnemo ostanek olja iz rastlin. Olje nalijemo v steklenico. Če ga hranimo v temnem in hladnem prostoru, je uporabno približno eno leto.

Šentjanževo olje po potrebi dva-do trikrat na dan nanesemo na prizadeta mesta na telesu.

 

Vir: K. Rosenberg idr., Ajurveda z domačimi rastlinami