Ajurveda zmanjšuje stranske učinke kemoterapije

Čeprav je kemoterapija učinkovita pri nekaterih vrstah raka, pa je zastrupljenost telesa resen stranski učinek, ki se pojavi pri mnogih rakavih bolnikih. Ajurveda pomaga pri razstrupitvi in obnovi telesa po kemoterapiji.

Kemoterapija uničuje tudi zdrave celice

Čeprav je kemoterapija učinkovita pri nekaterih vrstah raka, pa je zastrupljenost telesa resen stranski učinek, ki se pojavi pri mnogih rakavih bolnikih. Proces kemoterapije uničuje in zaustavlja rast tako rakavih, kot tudi zdravih celic, saj ni usmerjen le na rakavo tkivo. Uničevanje normalnih, zdravih celic lahko vodi v slabo imunost telesa, pacienti pa pogosto doživljajo tudi utrujenost in občutek šibkosti.

Prizadete celice potrebujejo po kemoterapiji precej dolgo časa za obnovo. To pomeni, da je telo prav toliko časa izpostavljeno raznim infekcijam, saj nima potrebne zaščite. V telesu dolgo ostajajo tudi kemični agenti, ki se jih v kemoterapiji uporablja in ti predstavljajo dodatna tveganja za pacientovo telo.

Ajurveda rakavim pacientom pomaga s spodbujanjem prebave, zbijanjem vročine, z dieto, ki hrani telo ter z odpravo nespečnosti

Raziskave so pokazale, da je mogoče stranske učinke kemoterapije znatno zmanjšati s pomočjo ajurvedskih metod, ki pacientu pomagajo prenašati ta agresiven poseg v telo. Postopki zmanjševanja stranskih učinkov vključujejo dve fazi: prva je Panchakarma (razstrupljanje), druga pa Rasayana chikitsa (obnova tkiv z dieto in zeliščnimi pripravki). Panchakarma je izpiranje strupov iz različnih delov telesa. Vključuje različne pristope kot so oljne masaže, savne, zdravilni klistirji, izpiranja z zdravilnimi zelišči itd. Rasayana pomaga znižati uničujoče vplive kemoterapije, dvigne imunski sistem, duševno stanje, vitalno energijo in živost.

Kemoterapevtiki ovirajo predvsem prebavni trakt. Zato ga različni ajurvedski tretmaji  podpirajo z izboljšanjem apetita in spodbujanjem prebave ter zmanjšujejo slabosti, bruhanje, stomatitis, diarejo, zaprtje in prekomerno izločanje kisline.

Ker imajo ajurvedski tretmaji in zelišča hladilni učinek, zmanjšujejo tudi vročino, ki se pojavi kot stranski produkt kemoterapije. Tako se ajurveda uspešno bori tudi proti pekočim občutkom v prsih, dlaneh, podplatih in očeh, izboljšuje pa tudi krvno sliko ter odstranjuje toksine iz krvi. S tem vzdržuje zdravo raven hemoglobina, belih krvničk in trombocitov.

Tudi dieta igra pomembno vlogo pri zmanjševanju neželenih učinkov kemoterapije. Priporočilo ajurvede v ta namen je uživanje riža, mung fižola, dušene zelenjave, zelenjavnih juh, svežega sladkega sadja, kravjega ghee-ja (prečiščeno maslo), pinjenca in masla. Dieta mora biti lahka in hranljiva.

Nespečnost se zaradi kemoterapije pojavi kot posledica stresa in psiholoških motenjShiro dhara (polivanje čela s toplim oljem) in Shiro pichu (nanašanje gaze, pomočene v zeliščno olje) sta tretmaja, ki odpravljata tovrstne težave.

Nasvet dneva

Če ste kot rakav bolnik šli skozi proces kemoterapije, vam ajurvedske metode lahko pomagajo pri ponovni vzpostavitvi ravnovesja v telesu. Vsi ajurvedski tretmaji so predpisani šele po natančnem pregledu telesnega stanja, ki ga opravi usposobljen ajurvedski zdravnik. To pacientu omogoči, da prejme tretma, ki se natančno prilagaja njegovim potrebam, saj se ajurvedski tretmaji razlikujejo glede na specifične težave vsake osebe.