Ajurvedski namigi za uravnoteženo poletje

Pomlad nas zbudi iz zimskega spanca, zato se takrat naravno počutimo bolj polne energije in privlačijo nas aktivnosti na prostem. Vendar, ko pride poletje, lahko pretirana aktivnost čez dan, alkoholne pijače in pekoča hrana vodijo k neravnotežju med došami in potencialno povzročijo težave s telesnim in duševnim zdravjem.

Poleti je zrak vroč in vlažen. To pomeni, da je v ospredju element pitte, ki vlada vročini in vodi naših teles, zato se ta lahko poveča in pade iz ravnotežja. To lahko vodi v težave s spancem, hitro jezo, težave s kožo, zgago in izpadanjem las. Da bi se naštetemu izognili, ajurveda predlaga rešitve s primerno dieto, telesno aktivnostjo in dnevno rutino, ki nam omogoča,da preživimo poletni čas mirni, uravnoteženi, zdravi in veseli.

Pitta doša vlada metabolizmu in transformaciji. To vključuje ne le prebavo hrane, ampak tudi procesiranje in »prebavo« čutnih dražljajev, misli in čustev. Nekateri posamezniki imajo po naravi telesni tip z dominanco pitte, neodvisno od letnega časa. Ti so nagnjeni k mišičastemu telesu in so srednje rasti, imajo svetlo in/ali pegasto kožo, nagnjeno k aknam in opeklinammočen apetit in prebavooster um in artikuliran način govora. Ko niso uravnoteženi, so nagnjeni k kožnim težavam, koleričnosti, ostremu jeziku, k zgagi, težavam z očmi, sivim lasem, plešavosti itd. Ti posamezniki so še posebej nagnjeni k težavam v poletnih mesecih, vendar tudi ostali morajo biti poleti karseda previdni.

Da boste poleti obdržali ravnovesje, se lahko držite naslednjih ajurvedskih nasvetov:

Dieta

– Pijte hladne pijače, kot so voda, metin čaj, sadne sokove ali »lassi« (miks jogurta/vode/sladkorja/začimb). Lahko tudi pijete prevreto mleko, ki je bilo shlajeno na sobno temperaturo. Ostale pijače, ki so posebej hranljive za pitto sta sok granatnega jabolka in sok aloe vere.

– Naredite si hladilen začimbni čaj tako, da vrete 2dl vode 2 minuti, nato ugasnete štedilnik in dodate ¼ čajne žličke komarčkovih semen, 2 vrtnična popka in 1 klinček. Shranite v termovki, vendar shladite na sobno temperaturo pred pitjem.

– Izogibajte se ledeno hladnim pijačam ali pijačam z mehurčki, saj te zavirajo prebavo.

– Izogibajte ali zmanjšajte vse kofeinske in/ali alkoholne pijače, saj kvarijo ravnotežje pitte.

– Jejte sladko, zrelo, surovo sadje, kot so melone, lubenice, jabolka, grozdje, breskve in češnje. Hruške so še posebej hladilne za pitto, zato poskusite vsak dan poletja pojesti po eno.

– Izogibajte se kisli hrani, kot je star sir, kis in limone.

– Priporočljive solate so kumarična, zelena solata, cvetačina, solata iz belušev, brokolija, bučk.

– Priporočljivo je uživanje riža in mleka, saj imata hladilen učinek.

– Izogibajte se slani in pekoči hrani.

– Uporabljajte hladilne začimbe, kot so kardamon, meta, komarček in janež.

– Izogibajte se vsem oreščkom, razen olupljenim mandljem in surovim, nesoljenim, bučnim in sončničnim semenom.

Telesna aktivnost

– Izogibajte se aktivnostim sredi dneva in izpostavljenosti soncu. Najboljši čas za telovadbo je zgodnje jutro, kot druga izbira pa večer.

– Priporočljive so bolj hladilne in sproščujoče oblike rekreacije, kot je hoja, pohodništvo, plavanje in lahkotno kolesarjenje. Izogibajte se tekmovalnim in vzdržljivostnim športom, kot so tek in tenis.

Sonce in koža

– Izogibajte se močnemu soncu sredi dneva.

– Zmanjšajte škodljive vplive sonca z nošenjem klobukov, sončnih očal, sončnih krem (brez škodljivih kemikalij) in ostanite v senci kadarkoli je le mogoče.

– Preden greste ven na sonce, se fizično in čustveno ohladite pod hladno prho in se prepričajte, da ste dobro hidrirani. Koža, ki je vroča, dehidrirana, bo prej opečena, kot hladna in hidrirana koža.

Spanje in čustva

– Gibajte se počasi, »vzemite si ga na izi« J

– Izogibajte se rokom, dolgim delovnim uram in pritisku.

– Izogibajte se glasni glasbi, nasilnim filmom in igram.

– Zmanjšajte telesno aktivnost, uporabljanje računalnika in televizije ob večerih.

– Pojdite na sprehod pred spanjem. Mesečina je še posebej pomirjujoča in         hladilna za pitto.

– Pojdite spat do 10h zvečer. Bedenje po 11h ima močan negativen učinek na ravnovesje pitte.

 

Nasvet dneva

Glavna ajurvedska pravila za uravnoteženo poletje so: veliko tekočine, hladilna hrana ter umirjen odnos do življenja.