Artritis – kako se ga lotimo z ajurvedo?

Artritis je ena od tegob, pri kateri je ajurvedski pristop izredno učinkovit. Poglejmo si, kako si lahko s pomočjo ajurvede pomagamo do zdravih in gibljivih sklepov.

Kje ajurveda vidi njegov vzrok?

Ajurveda kot glavni vzrok za pojav artritisa vidi presežek ‘ame‘ (toksinov) in pomanjkanje ‘agni-ja’ (prebavnega ognja).  – Zaradi slabe prebave se toksini ne odvajajo redno in se nabirajo v telesu. Kopičenje strupov vodi do povečanja doše vate, ki toksine privede v črevesje, od kjer potujejo v sistem ter se nalagajo v kostnem tkivu in sklepih. Povečana vata oz. zrak v sklepih povzroči okorelost in bolečine. Sčasoma lahko razbolelost sklepov vodi v vse večje okvare, kot sta osteoartritis in osteoporoza.

Ajurveda glede na vzrok pomanjkanja agnija razlikuje tri različne tipe artritisa: tip vata, tip pitta in tip kapha. Od našega življenjskega sloga, prehranjevanja in čustvenih vzorcev je namreč odvisno, v kateri doši (vati, pitti ali kaphi) se pojavi začetno neravnotežje, ki nato upočasni agni ter kasneje sproži zgoraj omenjene neželene posledice in vodi do artritisa. Da bi lahko artritis ustrezno zdravili, moramo torej najprej ugotoviti, katera od njegovih različic se pri določeni osebi pojavlja.

 

Artritis tipa vata – pokajoči in suhi sklepi, brez težav z otekanjem,

Artritis tipa pitta – vneti in boleči sklepi (tudi, ko niso v gibanju), težave z otekanjem, pordeli in vroči na dotik,

Artritis tipa kapha – okoreli in otečeni sklepi, hladni na dotik, nežno gibanje lajša bolečino.

 

Kje ajurveda vidi zdravilo za artritis?

Ajurveda se zdravljenja loti s panchakarmo (razstrupljevanjem) – v primeru artritisa z odstranjevanjem ame iz sklepov, tako da jo najprej »pripelje« nazaj v črevesje, iz kjer se ta lahko izloči iz našega sistema.

Čiščenja črevesja se lahko lotimo tudi sami, z rešitvami za posamezen tip artritisa, ki ga najlaže natančno določi ajurvedski zdravnik. Če ne vemo, katera doša pri nas povzroča artritis pa si lahko sami pomagamo z jemanjem tridošične (primerne za vse tri doše) triphale – vsak večer, eno čajno žličko s kozarcem tople vode.

 

Domača zdravila za atrtritis

Enodnevni post – dovoljeno je le pitje tople vode, zjutraj in zvečer pa ji dodamo nekaj čajnih žličk limoninega soka in čajno žličko medu zjutraj in zvečer. Delni enodnevni post – čez dan poleg tople vode uživamo tudi zelenjavne juhe. Ponavljamo 1x mesečno.

Masaža – uporabite lahko gorčično ali sezamovo olje, ki zmanjšujeta vato in bolečine. Posebej se osredotočite na sklepe.

Dieta  – jejte raznoliko sveže sadje, kot so jabolka, grozdje in pomaranče. Uživajte raznolike zelenjavne juhe, proso in zeleno lečo. Pri kuhanju uporabljajte začimbe – kumino, koriander, ingver, asafetido, česen, komarček in kurkumo. Izogibajte se jedem, ki povzročajo vetrove, hladni, suhi, ocvrti hrani, paradižniku in pšenici. Zmanjšajte vnos kave, belega sladkorja, jogurta, alkohola, kakava, čokolade in gaziranih pijač.

Pripravki

1.) čž kurkume, ¼ čajne žličke česna, ½ čajne žličke ajwaina, ½ čž koriandra v prahu, ½ čž triplata zmešamo v pol kozarca vode in spijemo 2x na dan.

2.) čž ricinusovega olja z ingverjevo vodo pred spanjem. 3.) uživajte kombinacijo korenčkovega, pesinega in kumaričnega soka, ki deluje protivnetno.

Zelišča – triphala, guggul, vitex negundo, boswella serrata, pluchea lanceolata, balsamodendron mukul in mimosa pudica.

Življenjski slog – poskrbite za kvaliteten spanec, redno rekreacijo in masažo.

 

Nasvet dneva:

Pri težavah z artritisom se lahko obrnete na ajurvedskega zdravnika, ki ima potrebno znanje, s katerim lahko določi tretmaje, primerne vam in vašemu tipu bolezni. Veliko pa lahko naredite tudi sami s postom, primerno dieto in ustreznim življenjskim slogom. Ne pozabite, da došo vato povečujejo tudi stres, stalne skrbi in anksioznost, zato si vzemite čas za sproščanje. Znanstveno dokazano je, da se telo zdravi in obnavlja le v stanju sproščenosti!