Čapatiji so indijski kruhki brez kvasa, ki so primerni za vse doše.
Čapatiji V↓ P↓ K↓
(Indijski kruhki brez kvasa)
za približno 1 ducat
4 skodelice Laxmi moke ali polnozrnate pšenične moke
2 skodelici vode
3/4 čajne žličke soli
majhna skledica rumenikovega olja
Zmešajte moko in sol.
Na sredini moke naredite vdolbino in pričnite dodajati vodo približno po 1/4 skodelice naenkrat. Vsakič, ko dodate vodo, temeljito zgnetite testo z rokami.
Vodo dodajate tako dolgo, da dobite gosto testo, ki se vam ne lepi na roke. Morda boste morali uporabiti več ali pa manj vode, kot je navedeno v receptu, odvisno od vlažnosti okolja.
Pokrijte testo in ga za pol ure postavite na stran.
Zdaj vzemite majhno pest testa približno v velikosti majhnega jajca in ga oblikujte v kroglo.
Kroglo povaljajte po moki in jo z roko ali valjarjem malce sploščite.
Eno stran pomažite z oljem, a ne po robovih.
Nežno pomočite naoljeno stran v moko. Prepognite na pol, tako da pokrijete naoljeno stran, nato pa še enkrat na pol. Zlepite konce.
Obe strani pomočite v moko in razvaljajte tanko in enakomerno. Lepo okroglo obliko boste dobili, če čapati malce obrnete vsakič, preden ga spet razvaljate.
Čapati položite na vročo, podmazano – a ne oljno – ponev, dokler se ne napihne in po spodnji strani dobi rjave lise.
Pomažite z oljem in preobrnite ter pecite tako dolgo, da po dnu blago porjavi.
Čapati bi moral biti pripravljen v 2 – 4 minutah.
Zavijte jih v čisto kuhinjsko brisačo, dokler jih ne postrežete.
*** Laxmi je indijska polnozrnata pšenična moka in ima zrnato teksturo. Kupite jo lahko v prodajalnah z indijskimi živili. Namesto nje lahko uporabite polnozrnato pšenično moko.
Uravnoveša tridošo.
Vir: Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje (Usha Lad in dr. Vasant Lad)