Vsaka vrsta zelenjave ima določen pomirjujoč ali spodbujevalen učinek na doše, če jo jemo samostojno. Korenje na primer pomirja vato in kapho, a lahko nakopiči pito zaradi svoje ogrevalne lastnosti. Če zelenjavo kuhamo skupaj in jo začinimo na opisan način, pa bo juha tridošična in tako primerna za vse konstitucije.
Juha iz mešane zelenjave
Pomirja vato, pitto in kapho (tridošična)
Za 4 osebe
4 skodelice mešane zelenjave (korenja, stročjega fižola, buče itd.)
8 skodelic vode
1 čajna žlička kuminovih semen
6 celih poprovih zrn
21/2 cm dolg košček cimetove palčke
10 klinčkov
10 strokov kardamoma
2 jedilni žlici ghee-ja
½ čajne žličke soli
Operite in narežite zelenjavo na za grižljaj velike koščke. Zelenjavo in vodo dajte v veliko posodo za juho, pokrijte in na srednji vročini kuhajte le toliko, da se zelenjava zmehča. Odstavite.
Medtem kumino, poper, cimetovo palčko, kardamom in klinčke v možnarju zdrobite v fin prah ali pa uporabite mešalnik.
Posodo za juho segrejte na srednjem ognju in dodajte ghee ter nato zmlete začimbe.
Za trenutek jih popražite in pazite, da se ne prismodijo.
Dodajte zelenjavo in 4 skodelice jušne vode. Kuhajte 2 minuti.
Vmešajte sol in ponudite.
*Vsaka vrsta zelenjave ima določen pomirjujoč ali spodbujevalen učinek na doše, če jo jemo samostojno. Korenje na primer pomirja vato in kapho, a lahko nakopiči pito zaradi svoje ogrevalne lastnosti. Če zelenjavo kuhamo skupaj in jo začinimo na opisan način, pa bo juha tridošična in tako primerna za vse konstitucije.
Vir: Lad, dr. Lad, Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje