Kaj povedo nohti o našem zdravju?

Kaj povedo nohti o našem zdravju?

Del ajurvedske diagnoze je tudi diagnoza nohtov. Deformacije, obarvanost nohtov in bele pike na nohtih nam lahko pokažejo, kje tičijo naše zdravstvene težave.

Del ajurvedske diagnoze je tudi DIAGNOZA NOHTOV. Kaj povedo nohti o našem zdravju?

Krhki, pogrizeni nohti ali nohti z brazdami po dolžini kažejo na motnjo vate doše. Grizenje kaže na živčnost, ki nastane zaradi presežka elementa zraka. Brazde kažejo na slabo absorpcijo hranil. Stopničasti nohti kažejo na slabo prehrano in na motnje agnija (prebavnega ognja). Kijast noht lahko pomeni prizadeto srce in pljuča zaradi slabe prane. Nohti, ki se zvijajo kot kljun papige, kažejo na kronični kašelj, torej na motnjo kaphe (elementa vode). Izbočenost na vrhu nohta prav tako lahko razkriva motnjo kaphe in kronično pljučno infekcijo.

Obarvanost nohtov: Če je noht bled, kaže na anemijo, rumen je znak za prizadetost jeter, medtem ko je moder noht znak prizadetosti pljuč in srca. Če je kožica ob dnu nohta modra, kaže na motnje v jetrih. Rdeča kožica je znak srčne odpovedi.

Bele pike na nohtih: Bela pika na prstancu kaže na nalaganje kalcija v ledvicah. Če je pika na sredincu, je neabsorbiran kalcij v črevesju. Če je bela pika na kazalcu, kaže na odlaganje kalcija v pljučih.

Vir: Dr. Vasant Lad, Ajurveda, veda o samozdravljenju