Kako izbrati pravo hrano?

Glavno pravilo ajurvede glede prehranjevanja je: dobra dieta je tista, ki spodbuja naš razvoj.

Če izbira hrane usmerja našo koncentracijo na pozitivno, nas dela bolj prijateljske in odprte, je za nas dobra. In obratno, če smo po njej zdolgočaseni, negativno usmerjeni in agresivni, je bolje da se ji izognemo. Izdelki, ki so splošno sami po sebi dobri, niso nujno primerni tudi za nas.

Čas, kraj in okoliščine so trije dejavniki, ki imajo moč vpliva na to, ali bo neka hrana na nas vplivala dobro ali slabo.

Čas je najmočnejša sila materialnega sveta. Tiste, ki ga spoštujejo nagrajuje, ostale kaznuje. Naprimer žita in stročnice, ki jih použijemo za čas kosila, nam zagotovijo moč in vzdržljivost za preostanek dneva. Vendar takoj, ko se začne večeriti, izgubimo sposobnost za kvalitetno prebavo teh živil. Če jih jemo za večerjo, se nam kopičijo toksini in v daljšem obdobju takega početja se lahko iz tega razvije bolezen. Nasprotno je kuhana zelenjava zelo dobra izbira za večerni čas, ker je lažja in hkrati hranljiva ter nas pomiri in blagodejno vpliva na spanec.

Prostor v vedskem smislu ne pomeni le mesta ali države, kjer živimo v tem trenutku, temveč tudi tip telesa, v katerem je duša utelesena v tem določenem življenjskem ciklu. V našem planetarnem sistemu namreč preživimo več življenj in le redko dosežemo utelešenje v človeškem telesu. Duša, ki ji je uspelo doseči to obliko, ne bi smela tratiti časa le z dejavnostmi materialnega življenja: hranjenje, obramba, spanje, spolnost. Vse te potrebe so prisotne tudi pri živalih. Vedanta-sutra – bistvo vedskega znanja – se prične s sledečim: »Sedaj naj se /človek/ posveti iskanju ‘Absolutne resnice’.« Le človek lahko razlikuje med dobrim in slabim vplivom reči na svoje telo in na duha. Glede mesa bi se morali zavedati, da četudi nam morda na telesni ravni ustreza, nedvomno škoduje našemu subtilnemu telesu in še posebno našemu umu (zmožnosti izbiranja dobrih odločitev, ki vodijo k čistemu življenju). Zakon o ohranitvi energije deluje tudi v nematerialnem svetu. Ko pojemo »produkt nasilja«, vsekakor v naše življenje privabimo nasilje, depresijo in prepire.

Okoliščine v našem kontekstu pomenijo našo specifično umsko ter telesno konstitucijo (vata, pita, kapha in njihove kombinacije); kakor tudi naša letaklimatske razmere ter letni čas, v katerem se nahajamo. Okoliščine je treba upoštevati pri odločitvah, vključno pri tistih v zvezi s prehrano. Grelna olja, kot sezamovo, so odlična za ‘hladen in suh’ tip vata, vendar po drugi strani pregrevajo ognjeni tip pita.

Nasvet dneva:

Vsaka hrana, za katero pravijo, da je zdrava, še ni nujno zdrava tudi za nas v določenem času, prostoru in okoliščinah.