Kako naj se ohladim?

Če se počutiš dehidrirano, prepoteno in razdražljivo, imaš po vsej verjetnosti povišano pitto (element ognja). Navajamo 9 preprostih in zanimivih rešitev, s katerimi lahko ohladiš telo in um v poletni vročini…

Če se počutiš dehidrirano, prepoteno in razdražljivo, imaš po vsej verjetnosti povišano pitto (element ognja). Drugi znaki, ki kažejo na to, so še kožna vnetja, pekoč občutek v želodcu in telesu, rdeče oči in koleričen temperament.

Ko je pitta uravnovešena pa je življenje lepo: imaš veliko energije in moči, jasno glavo, čutiš veselje in vitalnost. Spodaj navajamo 9 preprostih in zanimivih rešitev, s katerimi lahko ohladiš telo in um v poletni vročini…

1. Pazi, kaj (in kdaj) ješ.

Izogibaj se vroče, pekoče in slane hrane. Tudi žgane pijače, rdeče vino in rdeče meso so grelni. Namesto tega uživaj sladke, grenke in trpke okuse, ki pitto pomirjajo. Zajtrk in kosilo pojej, preden postane vroče. Naš prebavni ogenj je namreč najšibkejši, ko je sonce najmočnejše.

2. Pazi na hidracijo telesa.

Zaužij vsaj 2 litra tekočine dnevno. V poštev pridejo voda, naravni sokovi in juhe. V hrano in tekočino dodaj po en ščepec (himalajske) soli več, da nadomestiš sol, izgubljeno s potenjem.

3. Bolj kot sončenje, priporočamo »lunjenje«. 🙂

Med 10. In 15. uro se izogibaj direktni izpostavljenosti sončni svetlobi. Rekreacija naj bo zmerna in le ob zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah. Zvečer so zelo dobrodošli sprehodi, saj je nastavljanje luninim žarkom prav tako pomembno, kakor sončenje. Lahko oblečeš bela oblačila. Ti vpijajo hladilne lunine žarke, ki pomirjajo pitto došo.

4. Nosi primerna oblačila.

Oblačila morajo biti lahka in udobna, narejena iz bambaža ali svile. Barve, ki odsevajo sončno svetlobo so bela, modra, zelena in siva. Uporabna so tudi pokrivala.

5. Tudi nakit lahko učinkuje hladilno.

Koralde iz sandalovine, žad, biseri, ametist, mesečev kamen, malahit in srebro nam lahko pomagajo pri hlajenju.

6. Uporabi hladilne joga položaje.

To so riba, kamela, ladja, kobra, krava in položaji drevesa. Izvajaj jih pod budnim očesom učitelja joge.

7. Preizkusi »hladilno dihanje« in dihanje skozi levo nosnico.

Sitali pranayama je dihalna tehnika, ki se je lahko naučimo pri učitelju joge. Sitali pomeni »hladilni dih«, saj hladi telo. Če ti je ponoči vroče, poskusi s spanjem na desnem boku, da bo tvoja leva nosnica prehodna. Leva nosnica je namreč povezana z »ida nadijem«, subtilnim energijskih kanalom, ki ustreza hladilnim učinkom lune. Dihanje skozi levo nosnico zato učinkuje hladilno.

8. Meditiraj.

Meditacija zniža našo mentalno in emocionalno temperaturo.

9. Ohladi vse svoje čute.

Poslušaj lepo, umirjeno glasbo. Občuti hladilno kokosovo olje ali rožno vodo na svoji koži. Obkroži se s svetlo modrimi in zelenimi barvami. Uporabi hladilna, sladka in grenka esencialna olja, kot so naravna vrtnica, vetiver ali (etično pridobljena) sandalovina ter jih nanesi na vrat, dlani in solarni pleksus.