Kako se lotiti nerazrešenih čustev?

Nerazrešena čustva lahko povzročijo zdravstvene težave, zato jih je treba odpraviti v najkrajšem možnem času. Strokovnjaki ajurvede predlagajo spodaj opisano tehniko.

Najboljši čas za čiščenje negativnih čustev, ki so se nakopičila čez dan je zvečer, preden gremo spat. Tudi, če je čustvo šibko, ga je priporočljivo predelati še isti dan. Poiščite miren in udoben prostor, kjer ste lahko sami s svojimi mislimi. Sedite ali lezite z zaprtimi očmi.

Metoda “Tapkaj in očisti”:

1. korak:

– Položite 3 prste (kazalec, sredinec, prstanec) desne roke na sončni pletež (nad popkom, tik pod prsnico).

– Položite 3 prste leve roke na področje srca (5 cm nad levo bradavico).

– 60 sekund tapkajte s konicami prstov desne roke in podoživljajte travmo dneva (leva roka ostane na srčnem področju).

2. korak:

– 60 sekund tapkajte s prsti leve roke in podoživljajte spomin na travmo tega dne (desna roka ostane na sončnem pletežu).

3. korak:

– Masirajte področje sončnega pleteža, nato pa še področje srca (vsak predel po 1 minuto). Med masažo mislite pozitivne in prijetne misli o travmi in o tem, kar jo je povzročilo.

Tehnika je preprosta, vendar močna hkrati. Lahko jo uporabimo, kadarkoli se nam ponavljajo določene misli ali kadar zmoti naš um določeno vedenje ali opazke drugih. S to tehniko se lahko lotimo tudi travm iz naše preteklosti, ki še vedno vplivajo na naše sedanje počutje.

Nasvet dneva:

Pozitivne misli in svež pogled na dnevne izzive bo precej znižal stresni odziv našega telesa. Pomaga že, če v stresni situaciji počasi in globoko dihamo in se nasmehnemo ali pa vsaj poskušamo obdržati pozitivno in konstruktivno naravnanost.