Kava – strup ali zdravilo?

Obožujete svojo jutranjo skodelico kave? Ali morda menite, da je kofein škodljiva droga, ki bi jo bilo treba prepovedati? V vsakem primeru vam sledeči članek lahko ponudi nekaj miselne hrane.

Kava je zdravilo

Po homeopatiji zdravilna zelišča telesu ne dovajajo hranil, temveč imajo moč vplivanja na njegove kemične procese. Podobno je tudi s kavo, saj od nje telo ne prejme hranil, ampak ta vpliva na cirkulacijo in endokrini sistem. Naša notranja inteligenca prepozna močno medicinsko substanco in nam v možgane pošlje neprijeten okus. Zaradi tega nam kava povečini ni všeč, ko jo prvič poskusimo in njen okus pogosto maskiramo z mlekom, smetano, sladkorjem in sirupi.

Večina ljudi pije kavo zaradi njenih učinkov, saj nas kava:

–          Prebudi in aktivira.

–          Pocrklja.

–          »Požene« na veliko potrebo.

Prva dva razloga sta dobro poznana, o tretjem pa ne govorimo veliko. Vendar resnica je, da mnogi ne morejo na stranišče brez jutranje skodelice kave. Torej jo uporabljajo kot vrsto zdravila.

Kava je strup

Večina zdravil pa ima tudi stranske učinke in kava ni pri tem nobena izjema. Najbrž ste slišali mnoga nasprotujoča si mnenja o kavi: Da je dobra za srce, metabolizem, holesterol in krvni pritisk. Da je škodljiva za živčni sistem, nadledvične žleze, prebavo in za koncentracijo. Vendar pa ni nič tako črno-belo. Medtem, ko sodobni znanstveniki preučujejo več kot 800 aktivnih komponent kave, si poglejmo, kaj o njej pravijo tradicionalni vzhodnjaški zdravniki.

Ajurveda in homeopatija

V ajurvedi ne poznajo veliko pravil, ki bi veljali nasplošno za vse. Vsaka stvar je lahko dobra za nekatere in slaba za druge. Tako je tudi s kofeinom. Kar je lahko zdravilni nektar za nekoga, je lahko strup za drugega. Po ajurvedski modrosti je lahko kava koristna za ljudi s prevladujočo kapho, ki potrebujejo nekaj spodbude, da so aktivnejši. Po drugi strani lahko kava osebam tipa pitta dviguje kislino, osebam tipa vata pa daje občutek izčrpanosti. Torej, če kavo uporabljamo skrbno, kot zdravilo, je koristna, v obratnem primeru pa je njen vpliv lahko škodljiv.

 

Orientalska medicina priporoča ženskam, ki se dnevno borijo s stresom, da naj se kave izogibajo vsaj za nekaj časa, ne glede na njihovo konstitucijo. Kava namreč draži in spodbuja že tako prekomerno aktivne nadledvične žleze, stimulira produkcijo kortizola in lahko še poslabša trenutno hormonsko neravnovesje. Z drugimi besedami: Za večino ljudi pod vplivom stresa je kava kot dviganje denarja s kreditne kartice. Kava se poslužuje rezervne energije ledvic in nadledvičnih žlez in naše telo pahne globlje v »biološki dolg«. To pa nas potegne v začaran krog, ko zaradi utrujenosti še bolj posegamo po kavi, dokler naše telo ne utrpi posledic.

Vsak kofein pa nima popolnoma enakega učinka. Kofeinski čaj in kava učinkujeta precej različno, saj imata različne notranje kvalitete. Čaj je grenek, lahek, oster in je narejen iz listov. Kava je težka, oljnata, prizemljevalna, vroča in narejena iz plodovŽenske pogosto hrepenijo po kavi zato, ker pogrešajo prizemljenost in stabilnost, ki je v nasprotju s stresom. V tem primeru pravi čaj ne bo dober nadomestek kave. Lahko jo nadomestimo z drugo prizemljevalno substanco, kot sta regrat ali cikorija.

Kofein in prebava

Dejstvo je, da kava kratkoročno stimulira prebavo, vendar dolgoročno povzroča zaprtje. Slednje nastopi zaradi prekomerne stimulacije gastrokoličnega refleksa, zaradi česar izgubimo naravni refleks po izločanju, ki ga navadno stimulira že kozarec vode zjutraj. Kava je diuretik, zato lahko vodi tudi v dehidracijo, zaradi katerega je naše blato trše in suho. Povzroča tudi izločanje kisline, ki je povezana s povečanim gibanjem črevesja. To lahko vodi v poslabšanje simptomov pri sindromu razdražljivega črevesja.

Naravne alternative kavi

–          Cikorija,

–          Brahmi čaj (nadomestek kave za tip vata – blaži anksioznost, panične napade in nespečnost),

–          Koriandrova kava (nadomestek kave za tip pitta – deluje pomirjujoče. Pražena koriandrova semena dajo napitku grenak okus, ki spominja na kavo),

–          Ingverjev čaj (nadomestek kave za tip kapha – naravno stimulira),

–          Tulsi čaj (tulsi bazilika je odlično adaptogeno zelišče, ki ga lahko za čaj uporablja večina ljudi).

Nasvet dneva:

Nadledvičnim žlezam lahko po opustitvi kave pomagamo do ravnovesja z adaptogenimi zelišči, kot je npr. ašvaganda. Če smo svoje nadledvične žleze dolgo časa prekomerno stimulirali s kavo, bodo potrebovale približno od tri do šest mesecev, da si spet opomorejo. Za ponovno vzpostavitev zdrave prebave si lahko pomagamo s Triphalo, probiotiki in zdravimi vlakninami. Čez dan popijmo čimveč vode. Zjutraj lahko našo peristaltiko spodbudimo s kozarcem tople vode z limeto ali limono, v hladnejših dneh pa z ingverjem.