Menopavza – lajšanje težav z ajurvedo

Da bi rešili težave ob menopavzi, moramo najprej določiti, kje se pojavlja neravnovesje. Ali vaše težave povzroča neravnovesje v vati, pitti ali kaphi?

Vsak  posameznik je rojen z osnovno konstitucijo oziroma ‘prakriti‘. To je ajurvedski telesni tip oziroma edinstveni psihosomatski temperament, ki ga imamo. Vendar na prakriti delujejo vse tri energije oz. doše: vata, pitta in kapha. Čeprav torej v nas gospoduje le ena doša ali določena kombinacija le-teh, se zdravje lahko določi glede na ravnovesje med vsemi tremi v sistemu. Če imate imate med menopavzo presežek ene od doš, bo ta viden v simptomih, ki jih boste imeli.

Če težavam v menopavzi dominira vata, boste nemirni, nespečni, depresivni, imeli boste težave s kožo, zaprtjem, suho nožnico. Če vas nadzoruje pitta, boste po vsej verjetnosti čutili nestrpnost, ponoči se boste potili, lahko se vam pripeti vnetje sečil, vse vam bo šlo na živce. Zaradi kaphe boste pridobili na teži, vaša prebava bo slaba, zadrževali boste vodo, spremljal vas bo občutek teže v telesu…

 

Menopavzne težave pri tipu vata: živčnost, tesnoba, panika, nihanje razpoloženja, suha nožnica, suha koža brez leska, občasni oblivi toplote, zaprtje, bolečine v sklepih, mrazenje…

 

Pomoč ajurvede:

–          uživajte toplo hrano in napitke, obroki naj bodo redni,

–          privoščite si dovolj počitka,

–          izvajajte masažo s sezamovim oljem,

–          meditirajte, izvajajte jogo in se sprehajajte,

–          hrani dodajajte začimbe, kot sta koromač in kumina,

–          odpovejte se kofeinu in drugim stimulativnim napitkom, rafiniranemu sladkorju, hladnim pijačam in solatam.

 

Menopavzne težave pri tipu pitta: jeza, vročinski oblivi, nočno znojenje, težka obdobja in pretirane krvavitve, vnetja sečil, akne in izpuščaji na koži.

 

Pomoč ajurvede:

–          uživajte hrano, ki ima hladilne lastnosti ter sladke in sočne sadeže (grozdje, breskve, slive, melone, jabolka), bučke, kumarice, rumene buče,

–          hrana naj bo organsko pridelana,

–          pijte več vode,

–          v posteljo se odpravite pred 22. Uro,

–          izogibajte se izpostavljanju soncu in pregrevanju, vroči pekoči hrani, vročim napitkom in alkoholu.

 

Menopavzne težave pri tipu kapha: pridobivanje telesne teže, zastajanje vode v telesu, depresija, pomanjkanje motivacije, počasna prebava.

 

Pomoč ajurvede:

–          več telovadite,

–          uživajte več sadja, polnozrnatih živil, stročnic, zelenjave,

–          hrani dodajajte več začimb, kot so črni poper, kurkuma, ingver,

–          vstajajte zgodaj, okrog šeste ure,

–          omejite uživanje mesa, sira, sladkorja ter hladnih živil in pijač.

 

Nasvet dneva:

Problem sodobne ženske je predvsem v tem, da se usmerja le na težave oz. vidne simptome. Res je, da nam ti lahko veliko povedo o tem, kje (v kateri doši) se skriva vzrok neravnovesja, vendar pri tem nase ne smemo gledati kot na sestavljanko delov, temveč kot na nerazstavljivo celoto. Ajurveda ženskam svetuje, naj nase gledajo kot na posameznico in spoznajo svoje individualne potrebe.