Mung dal kitčari (Vata) V↓ P↓ K↓
za 4 osebe
1 skodelica basmati riža
1/2 skodelice rumenega razpolovljenega mung dala
3 jedilne žlice ghija
1 čajna žlička črnih gorčičnih semen
1 čajna žlička kuminovih semen
2 ščepca asafoetide
1/2 čajne žličke kurkume
1/2 čajne žličke soli
4 skodelice vode
Dobro operite riž in mung dal. Če imate čas, naj se mung dal nekaj ur pred kuhanjem namaka, saj bo tako lažje prebavljiv. Če imate posebne težave s prebavljanjem stročnic, lahko dal predhodno kuhate 20 – 30 minut v 4 skodelicah vode.
V kozici na srednji vročini segrejte ghi in dodajte gorčična semena, kumin in asafoetido. Mešajte, da semena popokajo.
Dodajte riž, mung dal, kurkumo in sol ter dobro premešajte.
Dodajte vodo in zavrite. Nepokrito naj vre 5 minut, občasno pomešajte.
Zmanjšajte vročino na nizko in pokrijte, a pokrov naj bo rahlo priprt. Kuhajte, da se zmehča, približno 20 – 25 minut.
*** Ta kitčari lahko jedo vse doše, še posebej je dober za vato.
Vir: Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje (Usha Lad in dr. Vasant Lad)