Naravna zaščita in zdravljenje sončnih opeklin

Naravna zaščita in zdravljenje sončnih opeklin

Ste vedeli, da olje neem lahko uporabimo namesto kreme za sončenje? Svetovno priznan ajurvedski zdravnik Vasant Lad v svoji knjigi navaja naravne rešitve pri zaščiti in zdravljenju opeklin.

Sončne opekline so akutno vnetje kožnih celic zaradi pretirane izpostavitve ultravijoličnim žarkom iz Sonca ali solarija. Vnetje je lahko zmerno ali resno, odvisno od stopnje izpostavljenosti.

Vendar je tu še nekaj drugega. Veliko ljudi uporablja kemične izdelke na svoji koži ali pa jih užije oralno – kemični deodoranti , kemična mila, kemični parfumi, zdravila prosti kašlju ipd. Vse te snovi slabijo kožo. Ko oseba, ki uporablja veliko teh izdelkov, leži na soncu, je bolj nagnjena k opeklinam.

Po ajurvedi so ljudje s konstitucijo pita, ki so v glavnem svetlejše polti, bolj občutljivi na sončne opekline.

Ko so sončne opekline hude, se pojavijo številni simptomi, kot so vrtoglavica, slabost, mehurji prevelika občutljivost na svetlobo in lupljenje kože. Ponavljajoče se sončne opekline lahko povzročijo prezgodnje staranje in gubanje kože. Taka oseba izgleda stara kot pečen krompir! Ajurveda ponuja številna priporočila, kako preprečiti in zdraviti sončne opekline.

Ublažitev opeklin

–          Na mesto opekline nanesite kremo iz aloe vere. Lahko uporabite tudi čisti gel aloe vere (brez konzervansov), če pa imate rastlino v bližini, sredico listov nežno vtrite na opečeno mesto.

–          Tudi olje iz kokosa je učinkovito za pomiritev opečene kože.

–          Vzemite košček gaze in ga pomočite v hladno mleko (kravje ali kozje) ter ga nanesite neposredno na opečeni predel. Če mleka nimate pri roki, namočite blago v hladno vodo, toda mleko je boljše.

–          Na prizadeto področje nanesite tikto ghrito (grenki ghee).

–          Strite nekaj zelene solate in kašo nanesite na opeklino.

–          Na opečeno mesto položite vrečko ledu ali vrečko z zamrznjeno hrano (npr. koruzo, grah ali fižol). Toda ne pustite ledu v stiku s kožo dlje kot minuto ali dve.

–          Na opečeno kožo nanesite svežo smetano (z mleka).

Preprečitev opeklin

Izognite se sončni svetlobi od 10. ure zjutraj do 15. ure popoldan ali izpostavljenost njej vsaj zmanjšajte. Takrat je sonce najmočnejše. Omejite neposredno izpostavljenost soncu na največ pol ure, na visoki nadmorski višini celo manj.

Pred ležanjem na soncu nanesite na izpostavljene dele telesa olje neemki uspešno zavira učinke sončnih žarkov, zato bo kožo dobro zaščitilo.

Pijte vodo ali kokosovo mleko. Držite se diete, ki pomirja pito. Ne hodite v savne, tudi pregrejte se ne. Ne uživajte jedi, ki povečujejo pito, še posebej se izogibajte začinjenim in kvašenim jedem.

Pred tuširanjem in po njem nanesite na kožo olje neem. Pomaga tudi kokosovo olje.

Nasveti so povzeti po knjigi: Vasant Lad, Ajurveda. Popolni vodnik po domači lekarni. Knjigo lahko kupite tudi pri nas.