Nasveti za zdravo jesen – 19.09.2014

Jesen s seboj prinaša elementa zraka in etra, ki vplivata na dvig vate doše. Povišana vata povzroča težave v telesu, kot tudi umski nemir, anksioznost in zaskrbljenost. Kako jo uravnovesimo in brezskrbno uživamo lepote jeseni?

Nasveti za zdravo jesen

Letošnja jesen se prebuja že kar nekaj časa, s 23. septembrom, na jesensko enakonočje, pa se tudi uradno začenja. V tem času poletni ogenj menja element zraka in etra (vata). Ker je naše telo in psihično počutje odvisno tudi od sprememb v okolju, navajamo nekaj koristnih nasvetov, s katerimi lahko ohranjate zdravo ravnovesje v telesu in psihi.

Jesen in vata s seboj prinašata hlad in suhost. Če pustimo, da nam prideta do živega in se izrazita kot neravnovesje v vati doši, nam lahko povzročita težave, kot so suha koža, zaprtje, vetrovi, napihnjenost, znižan apetit, kolcanje, na psihičnem oz. čustvenem nivoju pa anksioznost, zaskrbljenost, strah, umsko zmedenost itd.

 

Jesenska prehrana

Pri izbiri ustrezne jesenske prehrane se lahko ravnate po dveh preprostih pravilih iz ajurvede: »Enako poveča enako« in »Nasprotja se izravnajo.« Torej, če ima jesen predvsem suhe in hladne kvalitete doše vate, lahko te učinke uravnovesite z nasprotnimi. Jeseni torej jejte predvsem toplo in močnato hrano –  sladkega, slanega in kislega okusa.

–          Na začetku jeseni lahko še vedno uživate tudi nekoliko grenke in trpke hrane, ko pa se shladi, njen vnos zmanjšajte.

–          Dokler ne pridejo hladnejši dnevi, lahko jeste tudi bolj mastno hrano in morske ribe ter jogurt sobne temperature.

–          Uživajte (basmati, rjavi) riž, ječmen in pšenico.

–          Najbolje je v tem času uživati sezonsko zelenjavo. Jejte korenje, peso, sladki krompir, buče – muškatne in oljne.

–          Od sadja lahko uživate grozdje, fige, slive, marelice, granatno jabolko, kaki. Jabolka in hruške naj bodo skuhana (kompot).

–          Tudi polnozrnate in ajdove testenine so v tem času zelo koristne.

–          Za kuho uporabljajte ghee (prečiščeno maslo) in druga zdrava olja, kot je mandljevo, sezamovo ali sončnično, ki vas bodo naoljila odznotraj in spodbujala absorpcijo koristnih snovi.

–          Od začimb uporabljajte tiste z ogrevalnim učinkom, kot je črni poper, ingver, cimet in asafetida, ki pomagajo zanetiti prebavni ogenj.

–          Enolončnice in juhe so lahko prebavljive, hranljive in grejejo telo od znotraj, zato so zelo priporočljive v hladnih jesenskih dneh.

 

Še nekaj koristnih nasvetov:

–          Jeseni so priporočljivi topli zajtrki in večerje.

–          Izogibati se je potrebno hladnim pijačam, predvsem po obrokih ali med obroki.

–          Odsvetovana je surova in hladna prehrana, kot so solate in surova zelenjava.

–          Izogibajte se prehrani, ki povzroča vetrove in napihnjenost.

–          Kofeinske pijače in druga poživila je dobro uživati čim manj, saj še povečujejo težave v živčnem sistemu.

 

Recept za večerni napitek, ki pomiri živce

Preden greste v posteljo lahko popijete kozarec toplega mleka (kravjega ali mandeljevega) z dodanim ščepcem ingverja, cimeta, kardamoma in muškatnega oreščka. Ta napitek vam bo pomiril živce in podaril sladek nočni spanec.

 

Dnevna rutina

Jesen je čas nepredvidljivega vremena in povečane aktivnosti. Za balansiranje teh vplivov poskusite slediti nekaterim preprostim nasvetom in lažje se boste izognili prehladom, suhi koži, slabemu počutju in stresu na splošno.

–          Redna prehrana ob določenih urah in malo bolj predvidljiv urnik lahko zelo pomirjevalno delujeta proti povišanju »nemirne« vate.

–          Topla oljna masaža (abhyanga) deluje zelo pomirjevalno. Hrani in krepi telo, podarja reden spanec, stimulira notranje organe, pospešuje cirkulacijo ter zmanjšuje stres in anksioznost. Uporabite lahko sezamovo olje, ki ga prej segrejete.

–          Ob hladu in vetru si zmeraj zaščitite vrat in ušesa.

–          Poskusite svojemu nočnemu spancu dodati še kakšne pol ure več.

–          Izogibajte se zelo težki fizični vadbi in delu. Poiščite, kaj vas pomirja (meditacija, joga, sprehodi) in to redno prakticirajte, da se uprete stresu.

–          Da se zaščitite pred izsušenostjo, lahko uporabite stopljeni ghee ali sezamovo olje, ki ju z mezinci nanesete v notranjost nosu in ušes.

 

Nasvet dneva:

Jesen je čas novih začetkov. Poskusite zmanjšati učinek stresa na vaše počutje s prijaznim in pomirjujočim odnosom do sebe. Poskrbite, da vam bo toplo in skrbite za redno sproščanje. Tudi hladna in nepravilna prehrana lahko vpliva na povišanje vate ter občutek živčnosti, zmedenosti in strahu. Torej, če se zalotite, da vas preplavljajo takšna občutja, pomislite tudi, če ste prej kaj takšnega pojedli.