Objava v reviji Skupaj za zdravje človeka in narave

  • DOMOV
  • OBJAVA V REVIJI SKUPAJ ZA ZDRAVJE ČLOVEKA IN NARAVE – FEBRUAR 2013

Ajurveda o hormonalnem neravnovesju

Po ajurvedi sta telo in um povezana s pomočjo hormonov. Hormoni imajo namreč vlogo kemičnih prenašalcev informacij med telesom in umom. Zato imajo vse hormonalne motnje dva možna vzroka – fizični vzrok in psihološki vzrok. Ne glede na to, kakšen je vzrok, bo zdravstvena težava vedno psihosomatska, torej se bo dotaknila tako telesa kot uma posameznika.

Besedilo: dr. Manivannan Ramasamy, B. A. M. S. (Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery – diplomirani ajurvedski zdravnik in kirurg)

Hormoni tako igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju in ohranjanju zdravja vsakega izmed nas. Če, na primer, hormonski sistem ženske zaniha, to vpliva na njeno splošno razpoloženje, spolno življenje, plodnost in ovulacijo.

Vsak mesec se v telesu ženske proizvajata spolna hormona estrogen in progesteron. Če se ravnovesje med njima poruši, to močno vpliva na zdravje ženske. Neravnovesje estrogena lahko povzroči tudi prezgodnji pojav menopavze z vsemi pripadajočimi simptomi. Na hormonalno neravnovesje teh dveh hormonov lahko vplivajo določeni dejavniki, kot so, na primer: prehrana, način življenja, gibanje, stres, čustva, starost in ovulacija.

Ženske vseh starosti lahko pogosto občutijo hormonalno neravnovesje s simptomi, ki so lahko vidni že v poznih dvajsetih letih starosti in se lahko pojavljajo vse do štiridesetih let starosti in več. Mnoge ženske čutijo hormonalne spremembe tudi v obdobju pred menstrualnim ciklom (PMS).

Hormonalno neravnovesje pri moškem nastane, ko pride do prevlade ženskega spolnega hormo- na estrogena. To lahko povzroči motnje uriniranja, zmanjšanje zanimanja za spolnost, težave s prosta- to, z depresijo, motnje erekcije in povečanje prsi.

Hormonalne motnje lahko na splošno povzroči več dejavnikov, kot so, na primer, stres, dolgotrajna hormonalna kontracepcijska zaščita, jemanje zdra- vil, steroidov, radioaktivno sevanje, kofein, alkohol, kajenje in z vitalnimi hranili osiromašena hrana.

Če imate motnje v menstrualnem ciklusu, akne, mastno kožo, prekomerno rast dlak, vrtoglavice, simptome alergij, pogosta vnetja sečil, čutite izčrpanost, vrtoglavice, depresijo, glavobole, nara- ščanje telesne teže, zastajanje vode itd., je dobro vedeti, da so to le nekateri splošni simptomi hormonalnega neravnovesja.

Težave s ščitnico po Ajurvedi

Preden se posvetimo razlagi težav s ščitnico, moramo poznati vlogo ščitnice v telesu, saj bomo tako lažje razumeli, na kaj vse vplivajo motnje v delovanju te žleze, ko se bodisi pojavi hiper- ali pa hipotiroidizem (preveč ali premalo delujoča ščitnica). Ščitnica v telesu upravlja kalcijeve procese, nadzoruje metabolizem in vzdržuje proces prebave.

To so glavne naloge ščitnice, ki jih opravlja s pomočjo hormona T3 in T4. Če se spremeni ravnovesje kalcija v telesu, to takoj sproži spremembe v delovanju.

Ženske so k težavam ščitnice bolj nagnjene, in sicer zaradi večje dovzetnosti ženske na stres, ki je obenem tudi glavni povzročitelj ščitničnih težav. Ženske precej bolj čustveno razmišljajo, zato nanje stres s številnimi težavami v vsakdanjem življenju močneje vplivanju mišic, živcev in srčnega tkiva.

Premalo delujoča ščitnica (hipotiroidizem):

V tem primeru ščitnica deluje premalo in zato proizvaja premalo ščitničnih hormonov. Ta težava je veliko pogostejša od njene nasprotne oblike – hipertiroidizma. Povzroči jo lahko stres, primanjkljaj joda ali motnja žleze ščitnice zaradi nedelovanja hipofize, zaradi vnetja in fizične poškodbe ščitnice. Primanjkljaj joda se da enostavno nadoknaditi ali preprečiti z ustrezno prehrano in vnosom potrebne količine joda. Ko pa je vzrok stres, imamo večjo težavo! In sicer zato, ker mnogi verjamemo, da na stres ne moremo vplivati in s tem prepričanjem oziroma vzorcem živimo vse življenje. Območje, na katerega nalagamo ta svoj stres in čustva, je povezano s hipofizo, ki nadzoruje vse ostale žleze z notranjim izločanjem v telesu. Ko torej enkrat dosežemo preveliko stopnjo stresne obremenitve, našo hipofizo vržemo iz ravnovesja in zmotimo njeno normalno delovanje. Posledica bo moteno delovanje žlez z notranjim izločanjem, med katerimi je pogosto tudi ščitnica.

Obolenje lahko dolgo ostane neopaženo, saj simptomi niso tako nevarni in jih lahko zlahka spregledamo. Depresija, utrujenost, izguba las, suha in mrzla koža so le nekateri izmed znakov, ki jih zlahka spregledamo.

Dolgo trajajoče pomanjkljivo delovanje ščitnice lahko vodi v miksedem pri odraslih, s simptomi otekanja kože in podkožja, s suho, mrzlo in rahlo rumenkasto kožo, z zabuhlim obrazom, izgubo trepalnic, bolečinami v prsnem košu in okrog srca, bradikardijo, anoreksijo, zaprtjem in anemijo.

Dieta po ajurvedi za hipotiroidizem:

To področje v ajurvedi dobro opisuje zdravnik „Charaka”. Razlaga, da hipotiroidizem ne bo prizadel tistih, ki uživajo ustrezne količine mleka, starih vrst riža, ječmena, zelene soje, rumene leče, soka sladkornega trsa, kumar in ostalih vrst mlečnih izdelkov. To so jedi, ki so pri navedeni težavi priporočljive. Ajurveda prav tako pravi, da ne bi smeli uživati kislih in težkih snovi, saj se lahko stanje še poslabša.

Kokosovo olje bolnikom s ščitnico in tistim z zmanjšanim metabolizmom veliko obeta. Dobro je namreč poznano dejstvo, da maščobne kisline v kokosovem olju, ki so poznane kot srednje dolge verige maščobnih kislin (MCFAs) ali srednje dolge verige trigliceridov (MCTs), ponujajo številne zdravstvene koristi, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje.

Prekomerno delovanje ščitnice (hipertiroidizem):

V tem primeru ščitnica deluje preveč in proizvaja preveč ščitničnih hormonov. Ta težava je pogostejša pri ženskah kot pri moških, in sicer običajno nastane v času med 30. in 50. letom starosti.