Poletna prehrana – nasveti ajurvede

Povišana pitta lahko vodi v težave s spancem, hitro jezo, težave s kožo, zgago in izpadanjem las. Kako s prehrano omilimo presežek ognjenega elementa poleti?

Poleti je zrak vroč in vlažen. To pomeni, da je v ospredju element pitte, ki vlada vročini in vlagi naših teles, zato se ta lahko poveča in pade iz ravnotežja. Slednje lahko vodi v težave s spancem, hitro jezo, težave s kožo, zgago in izpadanjem las. Da bi se naštetemu izognili, ajurveda predlaga rešitve s primerno dieto, telesno aktivnostjo in dnevno rutino, ki nam omogoča, da preživimo poletni čas mirni, uravnoteženi, zdravi in veseli.

S tem člankom se bomo posvetili izključno uravnoteženi poletni prehrani. Kakšna so priporočila ajurvede?

1. Pijte mlačne pijače, kot so voda, metin čaj, sadne sokove ali »lassi« (mešanica jogurta/vode/sladkorja/začimb). Lahko tudi pijete prevreto mleko, ki je bilo shlajeno na sobno temperaturo. Posebej hranljiva za pitto sta tudi sok granatnega jabolka in sok aloe vere.

2. Naredite si hladilen začimbni čaj tako, da vrete 2dl vode 2 minuti, nato ugasnete štedilnik in dodate ¼ čajne žličke komarčkovih semen, 2 vrtnična popka in 1 klinček. Shranite v termovki, vendar shladite na sobno temperaturo pred pitjem.

3. Izogibajte se ledeno hladnim pijačam ali pijačam z mehurčki, saj te zavirajo prebavo.

4. Izogibajte ali zmanjšajte vse kofeinske in/ali alkoholne pijače, saj kvarijo ravnotežje pitte.

5. Jejte sladko, zrelo, surovo sadje, kot so melone, lubenice, jabolka, grozdje, breskve in češnje. Hruške so še posebej hladilne za pitto, zato poskusite vsak dan poletja pojesti po eno.

6. Izogibajte se kisli hrani, kot je trdi sir, kis in limone.

7. Priporočljive solate so kumarična, zelena solata, cvetačina, solata iz belušev, brokolija, bučk.

8. Priporočljivo je uživanje riža in mleka, saj imata hladilen učinek.

9. Izogibajte se slani in pekoči hrani.

10. Uporabljajte hladilne začimbe, kot so kardamon, meta, komarček in janež.

11. Izogibajte se vsem oreščkom, razen olupljenim mandljem in surovim, nesoljenim, bučnim in sončničnim semenom.