Radi tečete in imate težave s koleni? Pomaga vam lahko ajurveda!

Ste eden mnogih, ki radi tečejo, vendar imate zaradi rednega teka težave z bolečinami v kolenih? Tekačem se te pogosto pojavijo zaradi obrabe, šibkih mišic v stegnih in ponavljajočega šoka, ki je posledica udarcev ob trdo podlago.

Bolečina je prisotna predvsem na področju pogačice. Okrepi se ob hoji/teku navzdol, pogosto pa nastane tudi oteklina, ki še dodatno potencira neprijeten občutek.

Kako lahko tekač zaščiti svoja kolena pred temi težavami in še naprej uživa v teku?

Ajurveda v težavah s koleni vidi neravnovesje doše vate v sklepih. Elementa vate sta zrak in prostor (eter). To pomeni, da so v presežku naslednje lastnosti: suho, grobo, hladno, lahko, premikajoče. Če je vaša vata neuravnovešena, boste morda opazili tudi druge simptome, kot so težave s spancem, koncentracijo, zaprtost, hladne roke in noge, suho kožo. Ajurveda zato pri težavah z vato priporoča ravno nasprotne lastnosti: toplo, prizemljajoče, hranilno, hidracijsko, vlažilno, pomirjujoče in stabilno.

V nadaljevanju si lahko preberete 5 nasvetov ajurvede, ki vključujejo zgoraj naštete lastnosti in z njihovo pomočjo pomagate svojim kolenom.

1.    Namažite svoja kolena.

Za optimalno delovanje kolen ajurveda uporablja olja, ki hranijo in lubricirajo. To so olja, obogatena s posebnimi zelišči za sklepe – kot so bosvelija, guggul in ašvaganda. Masaža s takšnimi olji pomaga pri obnovi sklepov, kot tudi mišic.

2.    Okrepite stegenske mišice.

Stegenske mišice podpirajo in ščitijo kolena. Bolečine pogosto nastanejo zaradi obrabe vezi in kit ob kolenskem sklepu, posebej kvadricepsa, stegenske mišice in zadnjice. Te mišice lahko okrepimo z redno telovadbo(dviganje nog, ‘sedenje’ ob steni, vaje na stepperju) in jogo, s katero razvijemo večjo moč in fleksibilnost (položaj stola, bojevnika-1 in 2, trikotnika, orla).

3.    Jejte hrano, ki krepi sklepe

Svoji prehrani dodajajte manjše količine prečiščenega masla (ghee) ali zdravo olje (npr. kokosovo), da se na ta način lubricirate tudi od znotraj. Jejte toplo, svežo in kuhano hrano – posebej priporočljive so juhe in pražena zelenjava. Če v svoje obroke vključite tudi ohrovt in lističe repe pa boste svojim sklepom zagotovili tudi kalcij.Izogibajte se suhi in hladni hrani, najbolj pa razhudnikovkam – krompirju, paradižniku, jajčevcu in papriki.

4.    Izločite toksine iz svoje prehrane

Telo izloči toksine s pomočjo prebavnega sistema in izločal. Kljub temu, da imamo črevesje pogosto zamašeno, jemljemo to bolj kot nadlogo, ne nekaj, ki ima ogromen vpliv na zdravje. Ko se toksini nagrmadijo, povzročijo draženje in vnetje sklepov. Zato pijte dovolj vode in zaužijte veliko vlaknin. Lahko si pomagate tudi z dodatki kot stapsyllium (indijski trpotec) in Triphala.

5.    Jemljite zeliščne pripravke, ki krepijo sklepe

Obstaja več učinkovitih ajurvedskih zelišč za moč in obnovitev sklepov. Najbolj popularna so guggul, bosvelija, ašvaganda in običajne kuhinjske začimbe, kot sta kurkuma in ingver. Ta grelna zelišča sklepe hranijo, blažijo neugodje v njih, čistijo toksine in omogočajo lažje gibanje.

 

Nasvet dneva:

Za zdrave sklepe lahko storite mnogo. Ajurveda priporoča masažo z olji, krepitev stegenskih mišic, uživanje tople, sveže in kuhane prehrane, čiščenje toksinov iz telesa in jemanje zeliščnih pripravkov, ki podpirajo zdravje sklepov. Gibanje je pomembno, vendar naj ne gre na račun zdravja. Zagotovite si potreben počitek, da ima telo čas za regeneracijo.