Ideja za zajtrk: kaša iz pšeničnega zdroba, prečiščenega masla (ghee-ja) in kardamoma.
V tem času, ko jutra in večeri še niso topli, nas mora ogreti hrana. Zato ajurveda priporoča tople zajtrke in večerje. Spodaj je ideja za preprost topel zajtrk, ki si ga lahko privošči vsak, ne glede na to, kakšna je njegova doša oz. ajurvedski konstitucijski tip. Recept je izbran iz knjige Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje (Usha Lad in dr. Vasant Lad), ki jo lahko dobite tudi pri nas.
Dober tek!
za 4 osebe & za vse 3 doše
1/2 skodelice ghee-ja
1 skodelica pšeničnega zdroba
4 skodelice vode
1/2 čajne žličke kardamoma
Posodo segrejte na srednji vročini in dodajte ghee. Nato dodajte pšenični zdrob ter stalno mešajte, dokler ni rahlo rjav in dišeč.
Prilijte vodo in močno mešajte, da se grudice razpustijo in je kaša mehka. Dodajte kardamom. Vročino zmanjšajte na minimum in pokrijte, dokler ne postrežete. Ponudite z mlekom in sladilom po želji.
To je odlična jed za zajtrk.
*Kapha naj doda 1/8 čajne žličke mletega suhega ingverja, zmanjša količino ghee-ja in to jed uživa le občasno.