Spoprijemanje z menstrualnimi težavami

Menstrualne težave so posledica načina življenja. Preberite si, zakaj bi morale ženske menstruacijo dojemati kot dar in ne nadlogo.

Zdrav menstrualni cikel je ključen za zdravje in dobro počutje žensk. Vendar pa večina žensk v svojem življenju do določene mere izkusi moteč PMS sindrom in menstrualne težaveKaj delamo narobe in kako lahko to popravimo s stališča ajurvedskih zdravnikov?

Moderne ženske zahodnega sveta smo vajene delati vsak dan, cel mesec, ne glede na vse. Medtem, ko je čas menstruacije za nas le nezaželena nadloga, pa so se ženske v preteklosti v tem posvečenem času zbirale, počivale in meditirale. V Indiji je ženskam v prvih treh dneh mesečnega perila še sedaj prepovedano delati in kuhati. V teh dneh kuho prevzamejo druge ženske v gospodinjstvu ali njihovi možje. Čas menstruacije je tam visoko spoštovan cikel, saj predstavlja žensko povezanost s cikli lune.

Na vzhodu in v preteklosti je (bil) to čas očiščevanja in obnavljanja, ki ga je spremljal počitek ali lažje dejavnosti. Energija ženske je v tem času najbolj oddaljena od telesne ravni in je najbližje izvoru vsega življenjaduhovni energiji, ki je potrebna za spočetje. S krvavitvijo se telo znebi vseh strupov na telesni ravni in čustev, ki so se kopičila cel mesecTelo in duša se očistita in sta pripravljena na sprejem nove duhovne energije.

V tradicionalnih kulturah so žensko v času mesečne krvavitve lahko podpirale razširjene družine, kar v modernem zahodnem svetu žal ni mogoče. Tudi onesnaženo okolje, izpostavljenost kemikalijam, kontracepcija, umetni dodatki k prehrani itd. nam niso v pomoč, saj se te snovi v telesu izrazijo kot ‘kopije estrogenov’, to pa povzroča višek estrogena v telesu, ki naj bi še dodatno slabšal stanje PMS-ja. Vendar vse to vseeno ne pomeni, da zaposlena ženska ne more spoštovati svojega cikla in načrtovati nekoliko lažjih dejavnosti v svojem urniku v dneh menstruacije ter popaziti na manjšo izpostavljenost ter sprotnem čiščenju toksinov iz telesa.

Splošni predlogi za zdrav menstrualni cikel:

  1. Nikoli ne pijte hladnih pijač pred ali med menstruacijo in ne plavajte v hladni vodi.
  2. Pred in med menstruacijo jejte lahko, hranljivo in toplo hrano, kot je popražena zelenjava, dobro kuhane žitarice in zelišča, kot so bazilika, koriander in peteršilj.
  3. Za lajšanje simptomov PMS-ja in prebave so koristne tudi začimbe: koromač, koriander, kurkuma, kardamom in žefran.
  4. Stalnemu hrepenenju po sladkih in slanih prigrizkih se lahko izognete z uživanjem kompleksnih ogljikovih hidratov (polnozrnate žitarice, krompir, koruza, stročnice). Ti so odličen vir vlaknin, ki pomagajo pri odstranjevanju odvečnega estrogena iz telesa, pomagajo pa tudi pri lajšanju napetosti, anksioznosti in nihanj v razpoloženju. Vendar velja opozoriti, da ‘začnejo delovati’ šele po dveh urah, zato skrbno načrtujte, da jih zaužijete ob pravem času – vsaj dve uri, preden predvidevate, da se bo zbudilo hrepenenje po slanem in sladkem.
  5. Strogo se izogibajte sladkorju, alkoholu in kofeinu!
  6. Priporočljivi so sprehodi, tople kopeli, globoko dihanje, masaža trebuha s toplim sezamovim oljem in pitje koromačevega ali ingverjevega čaja, ki lajšata mnoge simptome PMS-ja.
  7. Če imate ob dneh menstruacije težave z zaprtjem, si lahko pomagate z lažjim odvajalom, kot je Triphala, ki jo jemljete dva dni preden je naročena menstruacija ali pa jeste dušena jabolka.
  8. Prakticirajte jogo. Pri tem se izogibajte navznoter obrnjenim položajem in živahnim asanam. Izvajajte odprte položaje. Joga nam lahko pomaga na tri načine:

–          Sprošča endorfine.

–          Pomirja centralni živčni sistem in poveča pretok kisika v reproduktivne organe.

–          Odpravlja stres.

9. Redno – enkrat do štirikrat letno se udeležujte Panchakarme (razstrupljanja telesa). Ta očisti toksine iz telesa in ga obnovi, okrepi ter uravnovesi.

Ajurveda na vsakega posameznika gleda drugače, odvisno od njegovega konstitucijskega tipa. Spodaj so naštete menstrualne težave (PMS), ki jih povzročajo neravnovesja v vati, pitti in kaphi.

Neravnovesje vate:

Nihanje razpoloženja in anksioznost, živčna napetost, depresija, nespečnost, pozabljivost, zaprtost, šibka krvavitev, bolečine/krči, bolečina v hrbtu, podaljšan čas menstruacije s temno krvjo in strdki, neredne menstruacije ali amenoreja (odsotnost menstruacije).

Izogibajte se hladni in surovi hrani. Namesto tega uživajte juhe, riž in kuhano zelenjavo. Izogibajte se izpostavljenosti brezžičnim napravam in računalniku.

Neravnovesje pite:

Razdražljivost in jeza, hrepenenje po sladkem, povečan apetit, glavoboli (predvsem migrene), vročina ali potenje, diareja, kožni izpuščaji/akne, prekomerno krvavenje, povečana pogostost krvavitev, svetlo rdeča krvavitev.

Izogibajte se vroči in začinjeni hrani, alkoholu in kofeinu. Ne pretiravajte s telesno aktivnostjo in poskrbite za redne obroke.

Neravnovesje kaphe:

Povečanje teže, občutljivost dojk, zastajanje tekočine, napihnjenost, akne, togost v hrbtu, boleči sklepi, bleda, sluzasta krvavitev.

Izogibajte se mlečnim produktom in ocvrti hrani.

Nasplošno bodo tiste z vata neravnovesjem najboljše rezultate dosegle s počitkom, meditacijo in uvedbo rutine. Tiste z neravnovesjem pitte naj poskrbijo za mesečna razstrupljanja. Pri neravnovesju v kaphi si je najbolje pomagati z zeliščnimi dodatki, telesno vadbo in lažjo dieto.

Nasvet dneva:

Ni razloga, da bi bil mesečni cikel nekaj neprijetnega. Življenje ženske bi moralo biti polno veselja in blagoslova, tudi med časom menstruacije. Če se zopet spomnimo na svetost tega časa in spoštljivo sledimo svojim občutkom, bomo nagrajene z dobrim zdravjem in globokimi uvidi v skrivnosti življenja.