Ste usklajene z luno?

Ta članek posvečamo ženskam. Ajurveda pravi, da ženski cikel, ki odstopa od luninega cikla velja za neuravnoteženega…

Menstruacija je sveta, mestruacijska kri je pushpa – cvet ženske

Menstruacijski ciklus je nekaj zelo skrivnostnega, saj je redko kaj glede naših teles tako očitno povezano z višjimi, kozmičnimi silami. V mnogih tradicionalnih kulturah verjamejo, da v menstrualni krvi počiva sama magija kreacije. Zgodnji menstrualni rituali so bili prvi izrazi kultur in po njih naj bi nastali prvi koledarji. V vseh teh kulturah je menstrualna kri veljala za sveto. V hindujskih vaseh matere povedo hčeram, da kot ženske, prav tako kakor je Velika Mati ustvarila zemljo, tudi one ustvarjajo novo življenje. Tantrična tradicija joge pravi, da je vesolje potomstvo, ki se je porodilo iz jajčeca v maternici Boginje Kali. Menstrualni cikel, še posebej pa menstrualna kri naj bi bila cvet ženske, pushpa, saj kakor drevesni cvet naznanja njeno plodnost. Vsak plod ima svoj lastni čas zorenja, zato je v ajurvedi menstruacijski cikel ‘notranji čas zorenja ali sezona’ v ženskem bioritmu, kar se razkriva v sanskrtski besedi za menzes – artava.

Menstrualni cikel odstranjuje amo (nakopičene strupe) iz telesa

Kakor zahodna medicina, ajurveda vidi menstruacijo kot sredstvo čiščenja in priprave maternice za proces spočetja in nosečnosti. Hkrati pa jo vidi tudi kot čiščenje na veliko višji ravni (čustveni, duhovni). Ženske naj bi bile bolj zdrave in dolgoživeče ravno zaradi njenega močnega čistilnega učinka. Poleg tega, da odstranjuje nepotrebno tkivo in kri iz maternice, klasična ajurveda pravi, da menstruacija čisti tudi presnovne odpadke in strupe (amo), ki se kopičijo po vsem telesu.

Za zdrav cikel je odgovorna apana vayu

Da bi razumeli menstruacijo, moramo razumeti apana vayu. Apana vayu je vidik subtilnega telesa, odgovoren za cirkulacijo in gibanje energije, odpadnih materialov in telesnih tekočin navzdol ter ven iz telesa. Ko je v ravnovesju, apana vayu usmerja tudi tok menstrualne krvi. Številne težave in nepravilnosti menstrualnega ciklusa pa se obravnavajo kot neravnovesje apana vayu na najbolj subtilni ravni. Apana je lahko presežna, prešibka, blokirana ali napačno usmerjena. Le 30% žensk ima povprečno dolžino cikla, okoli 28 dni, v čemer se odražajo razlike v apana vayu od ženske do ženske.

Sem usklajena z luninim ciklom?

Lunine faze in stalno prehajanje med njimi imenujemo lunin cikel. To je simbolna upodobitev rasti, zorenja in smrti, skozi katere morajo vse reči po zakonu življenja, pa naj gre za živ organizem, žensko reproduktivno fiziologijo, akcijo ali čustva. Vsaka faza lunarnega cikla ima svojo osebnost izraženo v ženskem telesu z ustrezajočo fazo menstrualnega ciklusa.

Ajurveda pravi, da je idealen ženski cikel usklajen z luninim ciklom. Tako naj bi ovulacija nastopila okoli polne lune (čas obilja) in menstruacija okoli prazne lune (čas obnove). Celotni menstruacijski cikel naj bi trajal okoli 28 dni – kakor lunin. Ob polni luni naj bi se obnovila esenca za reprodukcijo (shukra), zato ženska takrat doseže vrhunec plodnosti. Polna luna predstavlja polno prebujen um, zaradi česar je to idealen čas za spočetje. Takrat je samskara – psihološki odtis partnerjev optimalen za prenos na otroka.

Ženski cikel, ki odstopa od luninega, odraža notranje neravnotežje, ki ga ponavadi povzroči presežek stresa, pretirano delo in stimulanti ter neustrezna prehrana (tudi pomanjkanje zdravih hormonskih znanilcev). V drugih primerih pa so razlogi tudi psihosomatski – kulturno pogojena zmotna prepričanja, da je menstruacija nekaj slabega in sramotnega.

V naslednjem članku na temo ženskega cikla: kako uravnovesiti cikel s pomočjo ajurvede.