Ko poskušamo z najboljšimi nameni v svojo prehrano vnesti več sadja in zelenjave, lahko nevede naredimo kup napak, ki nas stanejo dobre prebave. Katere so POGOSTE NAPAKE, ki jih delamo in kakšna so ajurvedska pravila kombiniranja sadja in zelenjave z drugo prehrano?
1. Za zajtrke jemo žitarice s svežim sadjem.
Po ajurvedi žitaric ne smemo mešati s svežim sadjem, saj se sadje prebavi hitreje.
2. Ob kosilu jemo solato ali pa v solato mešamo kuhan fižol ali testenine.
Po ajurvedi kuhana hrana in surova zelenjava nista združljivi. Solato pojejmo kot samostojen obrok. Njene sestavine naj bodo izključno surove.
3. Po kosilu jemo sadje.
Tudi sadje ni združljivo s kuhano prehrano. Sadje pojejmo ločeno, da ne pride do fermentacije in težav.
4. Pijemo smoothije, v katere mešamo vse, kar imamo zdravega v hladilniku.
Za mešanje smoothijev je dobro vedeti, da ni priporočljivo:
– mešati več vrst sadja. Mešamo lahko le 1-3 vrste sadja iz iste skupine (npr. agrumi)
– mešati več vrst zelenjave
– mešati sadja in zelenjave med seboj
– mešati banan z mlečnimi izdelki. Namesto kravjega mleka lahko uporabimo riževo, mandeljevo in podobno. Namesto banan priporočamo raje lokalno sadje.
– mešati citrusov in kislega sadja z mlečnimi izdelki
Nasvet dneva
Če se tem kombinacijam resnično ne moremo upreti, lahko svoji prebavi nekoliko pomagamo z začimbami (ingver, kardamon, cimet, muškatni orešček, kajenski poper), ki jih vmešamo v hrano. Lahko tudi po malo srebamo toplo vodo med jedjo, nikakor pa ne pijmo hladne vode takoj po jedi, da ne pogasimo prebavnega ognja!