Vzdrževanje zdrave telesne teže

V času poletja – ko smo bombardirani s neštetimi »čudežnimi« shujševalnimi dietami, ponujamo ajurvedski vidik na temo hujšanja. Hujšanje je za ajurvedske zdravnike na kratko – škodljivo. Zdravo telesno težo namreč lahko dosežemo le kot samodejno posledico zdravja in ravnovesja.

V poletnem času – ko smo z vseh strani naravnost bombardirani z različnimi »čudežnimi« shujševalnimi dietami, raznovrstnimi tehnikami štetja kalorij, shujševalnimi tabletami, čaji, zaviralci apetita in še in še bi se našlo – ponujamo drugačen pogled na hujšanje. Hujšanje/stradanje telesa je namreč po mnenju ajurvedskih zdravnikov, na kratko – škodljivo.

Zakaj so shujševalne diete nezdrave?

Ko hujšaš in zmanjšuješ vnos kalorij, svojemu telesu sporočaš, da so nastopili »hudi časi« oz. »časi lakote«. Tvoj metabolizem se temu dejstvu prilagodi tako, da se upočasni in začne shranjevati maščobe. S tem načinom zmanjševanja vnosa hranil nazadnje res izgubimo težo. Vendar hkrati si z njim žal povzročimo tudi težave: svojega telesa namreč ne prikrajšamo le za nezaželeno maščobo, ampak tudi za vitalno telesno maso.

Kaj priporoča ajurveda?

Po mnenju ajurvedskih zdravnikov je zdrava oz. idealna telesna teža samodejen stranski učinek zdravega načina življenja in ravnotežja vseh elementov (doš) v telesu. Telesna teža je pogojena predvsem z došo kapho (element vode); kadar je ta preveč aktivna v našem telesu, pridobivamo na teži. Pitta, nasprotno, pripomore k uravnovešeni telesni teži. Ker je to »vroča doša«, lahko s povečevanjem/spodbujanjem le-te pripomoremo h »kurjenju« kaphine maščobe. Tudi vata deluje v prid redukciji teže.

Ko smo zdravi in so doše v ravnotežju, bo naša telesna teža stabilna. Da bi dosegli ravnotežje, lahko preprosto sledimo ajurvedski dieti. Ajurvedska dieta ni shujševalna dieta! To je načrt prehranjevanja, ki namesto k stradanju telesa teži k balansiranju elementov/doš v telesu. Tega se loti tako, da preveč aktivne doše »pomiri« z ustrezno prehrano, hkrati pa spodbuja tiste doše v telesu, ki so v primanjkljaju/manj aktivne. Torej, če vaše telo zadržuje vodo, če se počutite težke, počasne in se vam v pljučih pogosto nabira sluz, vam po vsej verjetnosti nagaja preveč aktivna kapha. Ravnotežje lahko dosežete s primerno dieto za pomirjanje kaphe doše, ki vam jo lahko predpiše ajurvedski zdravnik, spodaj pa navajam še nekaj koristnih dejstev, ki vam lahko pomagajo na poti do zdravega ravnovesja v doši kaphi.

Vlaknine

Vlaknine so pomembne za mnogo funkcij v črevesnem traktu, vključno s prebavo in iztrebljanjem. Imajo celo mil učinek zniževanja holesterola. Mnoge nove študije razkrivajo, da vodotopne vlaknine prav tako pomagajo pri redukciji teže. Če jih uživamo pri obroku, nam dajo občutek sitosti. Ostali pozitivni učinki vlaknin so še zmanjševanje absorpcije čistih kalorij, spodbujanje kontrole sladkorja v krvi in izboljševanje efektov inzulina. Dietne vlaknine so pravzaprav celične stene rastlin. Vsebujejo jih cela, neprocesirana žita, fižol, sadje in zelenjava.

Začimbe

Začimbe lahko ogromno pripomorejo k lažjemu uravnavanju telesne teže. Pekoče začimbe spodbujajo termogenezo – ustvarjanje vročine (agnija) v telesu – med prebavo hrane. Termogeneza se upočasni s staranjem, zato imajo mnogi v zrelih letih težave z odvečno težo. Z dodajanjem pekočih začimb si lahko na naraven način pomagamo pri »kurjenju« odvečnih kalorij. Taki začimbi sta npr. kajenski poper in ingver. Raziskave so pokazale tudi učinkovitost česna pri uravnavanju teže, saj deluje kot spodbujevalec metabolizma.

Ajurvedska zelišča

1.  Ajurvedska smola oz. guggul – zelo učinkovita pri zniževanju holesterola (slabi holesterol po raziskavah zniža celo za 20%, medtem ko dobrega zviša tudi do 36%), z učinkovanjem na krvne lipide in ščitnico pa pripomore k uravnavanju telesne mase. Pred jemanjem guggula se moramo nujno posvetovati z ajurvedskim zdravnikom, saj ni primeren za vsakogar!

2.  Triphala (»trije sadeži«) – je lažje odvajalo ter ima razstrupljevalne in antioksidativne učinke. Kombinacija guggula in triphale se je po raziskavah pokazala kot posebej učinkovita.

3.  Semena Psylliuma – daje občutek sitosti, ki nekoliko zmanjša vnos hrane pri obroku, kar  naravno preprečuje prenajedanje brez stranskih učinkov (stranski učinki so izredno redki). 2 g prahu Psylliumovih semen lahko zmešate z vodo in napitek spijete 3 ure pred jedjo in zaužijete še dodatna 2 g med obrokom. Priporočeno je, da doziramo postopoma, dokler se naše telo oz. črevesje ne privadi. Standardna dnevna količina je od 5 do 7 g.

Nasvet dneva:

Ne nasedajte reklamam, ki ponujajo (pogosto neučinkovite in škodljive) »instant« izdelke za hujšanje – še posebej tistim, ki poskušajo igrati na strune vaše slabe (telesne) samopodobe. Vaša prioriteta naj bosta zdravje ter fizično in čustveno ravnovesje. Ko to dosežete, tudi lepota ne izostane.